Αγάπησα τη μαγεία της μαγειρικής τέχνης έχοντας ως μέντορα τη λατρεμένη μου γιαγιά. «Όταν μια συνταγή γίνεται με αγάπη τότε η επιτυχία της είναι σίγουρη», μου έλεγε. Κάθε φορά που φτιάχνω τις αγαπημένες της συνταγές ταξιδεύω πίσω στο χρόνο κι αναπολώ τις ευτυχισμένες στιγμές που συνόδευαν κάθε γευστική δημιουργία της. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα μονοπάτια της γεύσης με συνταγές παλιές -από το μπαούλο της γιαγιάς- και καινούριες από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς δικούς μας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Πρασόπιτα με χωριάτικο φύλλο






Τι θα χρειαστούμε:
Για το φύλλο
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 ποτήρι νερού χλιαρό νερό (ίσως πάρει και λίγο παραπάνω)
1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση
1 κιλό πράσα
1/3 κούπας ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
300γρ. φέτα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 γιαούρτι στραγγιστό
125 γρ. καλό βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι

Ας το φτιάξουμε:

Ξεκινάμε με το φύλλο. 
Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξίδι, και το  ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και  προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας. Αφού η ζύμη μας δε κολλάει στα χέρια και αποκτήσει μια απαλή υφή τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε έτσι για 30 λεπτά το λιγότερο. 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες 1 εκατοστού περίπου τα πράσα. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμυδάκια μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα πράσα, το αλάτι και το πιπέρι. Αλάτι δε βάζουμε πολύ επειδή είναι αλμυρή και η φέτα. Ανακατεύουμε και ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, περίπου 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.  Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Στραγγίζουμε αν έχει υγρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε. Χωρίζουμε το φύλλο σε 4 κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο το ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.