🥨 Αφράτα Κουλουράκια Πορτοκαλιού






Αυτά τα κουλουράκια είναι ιδανικά για τον καφέ, το τσάι ή για ένα γλυκό σνακ μέσα στη μέρα. Με απλά υλικά, πολύ άρωμα και μαλακή υφή, θα γίνουν σίγουρα τα αγαπημένα σου.

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 1 φλ. ζάχαρη

  • 2 μεγάλα αυγά

  • Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι (ακέρωτο)

  • ½ φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική (διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού)

  • 1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • Περίπου 650–700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

Για επάλειψη

  • 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κ.σ. γάλα


Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.

  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.

  3. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα. Ανακατεύουμε ελαφρά.

  4. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σιγά-σιγά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

  5. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει (πλεξούδες, στρογγυλά, κρικάκια).

  6. Αλείφουμε με τον κρόκο-γάλα.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15–20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.


✨ Μην προσθέσετε όλο το αλεύρι από την αρχή· βάλτε όσο «πάρει» η ζύμη, ώστε να μείνει αφράτη και όχι σφιχτή.

👉 Μόλις κρυώσουν, φύλαξέ τα σε δοχείο που κλείνει καλά· έτσι θα κρατήσουν την υγρασία τους και δε θα γίνουν σκληρά.