Αυτά τα κουλουράκια είναι ιδανικά για τον καφέ, το τσάι ή για ένα γλυκό σνακ μέσα στη μέρα. Με απλά υλικά, πολύ άρωμα και μαλακή υφή, θα γίνουν σίγουρα τα αγαπημένα σου.
Υλικά
-
250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
1 φλ. ζάχαρη
-
2 μεγάλα αυγά
-
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι (ακέρωτο)
-
½ φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
½ κ.γ. σόδα μαγειρική (διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού)
-
1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
Περίπου 650–700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
Για επάλειψη
-
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση
-
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
-
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
-
Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα. Ανακατεύουμε ελαφρά.
-
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σιγά-σιγά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
-
Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει (πλεξούδες, στρογγυλά, κρικάκια).
-
Αλείφουμε με τον κρόκο-γάλα.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15–20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
✨ Μην προσθέσετε όλο το αλεύρι από την αρχή· βάλτε όσο «πάρει» η ζύμη, ώστε να μείνει αφράτη και όχι σφιχτή.
👉 Μόλις κρυώσουν, φύλαξέ τα σε δοχείο που κλείνει καλά· έτσι θα κρατήσουν την υγρασία τους και δε θα γίνουν σκληρά.
