🥮 Βασιλόπιτα με καρύδια & ινδοκάρυδο
Υλικά
-
250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
300 γρ. ζάχαρη
-
4 αυγά
-
200 ml γάλα
-
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι + 1 φακελάκι μπέικιν)
-
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
-
150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
-
1 πρέζα αλάτι
Για το τελείωμα
-
2–3 κ.σ. ινδοκάρυδο τριμμένο
-
Λίγη ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
-
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5–6 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα.
-
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
-
Ρίχνουμε το ξύσμα, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύουμε.
-
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι. Το ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα.
-
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και τα ενσωματώνουμε απαλά με σπάτουλα.
-
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (Ø 26–28 εκ.), όπου έχουμε βάλει το κέρμα-φλουρί.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, πάνω-κάτω, για 50–60 λεπτά. Ελέγχουμε με μαχαίρι/καλαμάκι αν βγαίνει στεγνό.
-
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε πρώτα με ζάχαρη άχνη και από πάνω με ινδοκάρυδο για πιο ανάλαφρη εμφάνιση και άρωμα.
👉 Μυστικό: Αν θέλεις η βασιλόπιτα να γίνει ακόμα πιο ζουμερή, μπορείς να προσθέσεις 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό στο μείγμα πριν το ψήσιμο.
