🥮 Βασιλόπιτα με καρύδια




🥮 Βασιλόπιτα με καρύδια & ινδοκάρυδο

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 300 γρ. ζάχαρη

  • 4 αυγά

  • 200 ml γάλα

  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι + 1 φακελάκι μπέικιν)

  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική

  • 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

  • 1 πρέζα αλάτι

Για το τελείωμα

  • 2–3 κ.σ. ινδοκάρυδο τριμμένο

  • Λίγη ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5–6 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα.

  2. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.

  3. Ρίχνουμε το ξύσμα, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύουμε.

  4. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι. Το ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα.

  5. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και τα ενσωματώνουμε απαλά με σπάτουλα.

  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (Ø 26–28 εκ.), όπου έχουμε βάλει το κέρμα-φλουρί.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, πάνω-κάτω, για 50–60 λεπτά. Ελέγχουμε με μαχαίρι/καλαμάκι αν βγαίνει στεγνό.

  8. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε πρώτα με ζάχαρη άχνη και από πάνω με ινδοκάρυδο για πιο ανάλαφρη εμφάνιση και άρωμα.


👉 Μυστικό: Αν θέλεις η βασιλόπιτα να γίνει ακόμα πιο ζουμερή, μπορείς να προσθέσεις 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό στο μείγμα πριν το ψήσιμο.



 Καλή επιτυχία!!!!