Κοτόπιτα Ηπειρώτικη



Υλικά:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 1 μικρό καρότο τριμμένο (για γλύκα και χρώμα)

  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

  • 3 αυγά + 1 κρόκος για άλειμμα

  • 3 κουταλιές γάλα εβαπορέ

  • 2 κουταλιές βούτυρο

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 100 ml λευκό κρασί

  • 1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό

  • 1 κουταλάκι θυμάρι

  • 1 κουταλάκι φρέσκος δυόσμος (προαιρετικά)

  • Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 2 φύλλα σφολιάτας


Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μεγάλα κομμάτια και το σωτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και το βούτυρο μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, την πιπεριά, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μείνει σχεδόν χωρίς υγρά.

  2. Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει λίγο, το καθαρίζουμε αφαιρώντας προσεκτικά τα κόκκαλα  και το ψιλοκόβουμε.

  3. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης: κοτόπουλο, τυριά, τα 3 αυγά, γάλα, σιμιγδάλι, πιπέρι. Επίσης τον δυόσμο με το μοσχοκάρυδο (αν τελικά βάλουμε). Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ομοιογενές, ζουμερό και αρωματικό.

  4. Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με λίγο λάδι και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε ομοιόμορφα όλη τη γέμιση πάνω στο φύλλο.

  5. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε σε κομμάτια.

  6. Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού ανακατεμένο με 1 κουταλάκι νερό. 

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50–55 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να γίνει τραγανή και ροδοκόκκινη.


💡  

  • Το καρότο και η πιπεριά δίνουν γλύκα, χρώμα και φρεσκάδα.

  • Μπορείς να προσθέσεις 1–2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι στη γέμιση για πιο κρεμώδη υφή.