Αν υπάρχει ένα γλυκό που συνδέεται όσο κανένα άλλο με τις γιορτές, τις μυρωδιές του σπιτιού και τις παιδικές αναμνήσεις, αυτό είναι ο μπακλαβάς.
Τραγανό φύλλο, υπέροχη γέμιση, σιρόπι με μέλι, κανέλα και γαρύφαλλο! Το φρέσκο βούτυρο δίνει μοναδικό άρωμα!!
Για τον μπακλαβά
-
20 φύλλα κρούστας
-
450 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
50 γρ. φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικά)
-
250 γρ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
-
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-
1½ κ.σ. κανέλα σκόνη
-
¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
-
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 κ.σ. μέλι (για τη γέμιση)
-
Στικ γαρύφαλλο, για το σερβίρισμα
20 φύλλα κρούστας
450 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
50 γρ. φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικά)
250 γρ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1½ κ.σ. κανέλα σκόνη
¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. μέλι (για τη γέμιση)
Στικ γαρύφαλλο, για το σερβίρισμα
-
500 ml νερό
-
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-
150 γρ. μέλι
-
Φλούδα από ½ λεμόνι και ½ πορτοκάλι
-
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
-
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
500 ml νερό
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
Φλούδα από ½ λεμόνι και ½ πορτοκάλι
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
-
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα καρύδια, το φιστίκι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το μέλι.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί (περίπου 35×40 εκ.). Κρατάμε πέντε φύλλα για το τελείωμα.
-
Στρώνουμε 5 φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε ένα ξεχωριστά. Φροντίζουμε να βουτυρώνουμε τα φύλλα σε όλη την επιφάνειά τους αλλά να μη βάζουμε πολύ βούτυρο.
-
Αφού τοποθετήσουμε στο ταψί τα πέντε φύλλα, πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών και τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο από πάνω βουτυρώνοντας με τον ίδιο τρόπο.
-
Συνεχίζουμε τοποθετώντας εναλλάξ ένα φύλλο και γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
-
Τέλος τοποθετούμε τα φύλλα που κρατήσαμε, βουτυρώνοντάς τα με τον ίδιο τρόπο όπως κάναμε με τα πρώτα πέντε.
-
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά σε όποιο σχήμα μας αρέσει, τοποθετώντας σε κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο.
-
Περιχύνουμε ακόμα με λίγο βούτυρο, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό και τοποθετούμε το γλυκό στο φούρνο. Ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, περίπου 55-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
-
Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει.
-
Ετοιμάζουμε τώρα το σιρόπι: βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού για 6–7 λεπτά.
-
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε απαλά χωρίς να το ξαναβράσουμε.
-
Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω στον κρύο μπακλαβά. Αν θέλουμε πιο ομοιόμορφο μέλωμα, μπορούμε να το ρίξουμε σε δύο δόσεις, αφήνοντας 10–15 λεπτά μεταξύ τους.
-
Αφήνουμε τον μπακλαβά να σταθεί αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα πριν τον σερβίρουμε.
💡 Tips:
-
Προσθέτουμε λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο πορτοκαλιάς για ιδιαίτερο άρωμα.
-
Μπορούμε να προσθέσουμε φιστίκια ή ξηρούς καρπούς στο πάνω μέρος για χρώμα και τραγανότητα.
-
Ο συνδυασμός ζάχαρης και μελιού δίνει ισορροπημένη γλυκύτητα και άρωμα.