🧡 Μπακλαβάς


Αν υπάρχει ένα γλυκό που συνδέεται όσο κανένα άλλο με τις γιορτές, τις μυρωδιές του σπιτιού και τις παιδικές αναμνήσεις, αυτό είναι ο μπακλαβάς.
Τραγανό φύλλο, υπέροχη γέμιση, σιρόπι με μέλι, κανέλα και γαρύφαλλο! Το φρέσκο βούτυρο δίνει μοναδικό άρωμα!!

Για τον μπακλαβά

  • 20 φύλλα κρούστας

  • 450 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

  • 50 γρ. φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικά)

  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο  

  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 1½ κ.σ. κανέλα σκόνη

  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 κ.σ. μέλι (για τη γέμιση)

  • Στικ γαρύφαλλο, για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι  

  • 500 ml νερό

  • 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 150 γρ. μέλι

  • Φλούδα από ½ λεμόνι και ½ πορτοκάλι

  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας

  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού




Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

  2. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα καρύδια, το φιστίκι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το μέλι.

  3. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί (περίπου 35×40 εκ.). Κρατάμε πέντε φύλλα για το τελείωμα.

  4. Στρώνουμε 5 φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε ένα ξεχωριστά. Φροντίζουμε να βουτυρώνουμε τα φύλλα σε όλη την επιφάνειά τους αλλά να μη βάζουμε πολύ βούτυρο.

  5. Αφού τοποθετήσουμε στο ταψί τα πέντε φύλλα, πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών και τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο από πάνω βουτυρώνοντας με τον ίδιο τρόπο.

  6. Συνεχίζουμε τοποθετώντας εναλλάξ ένα φύλλο και γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

  7. Τέλος τοποθετούμε τα φύλλα που κρατήσαμε, βουτυρώνοντάς τα με τον ίδιο τρόπο όπως κάναμε με τα πρώτα πέντε.

  8. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά σε όποιο σχήμα μας αρέσει, τοποθετώντας σε κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο.

  9. Περιχύνουμε ακόμα με λίγο βούτυρο, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό και τοποθετούμε το γλυκό στο φούρνο. Ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, περίπου 55-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.

  10. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει.

  11. Ετοιμάζουμε τώρα το σιρόπι: βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού για 6–7 λεπτά.

  12. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε απαλά χωρίς να το ξαναβράσουμε.

  13. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω στον κρύο μπακλαβά. Αν θέλουμε πιο ομοιόμορφο μέλωμα, μπορούμε να το ρίξουμε σε δύο δόσεις, αφήνοντας 10–15 λεπτά μεταξύ τους.

  14. Αφήνουμε τον μπακλαβά να σταθεί αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα πριν τον σερβίρουμε.


💡 Tips:

  • Προσθέτουμε λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο πορτοκαλιάς για ιδιαίτερο άρωμα.

  • Μπορούμε να προσθέσουμε φιστίκια ή ξηρούς καρπούς στο πάνω μέρος για χρώμα και τραγανότητα.

  • Ο συνδυασμός ζάχαρης και μελιού δίνει ισορροπημένη γλυκύτητα και άρωμα.

💫 Σημαντικό: Καυτό σιρόπι πάνω σε κρύο μπακλαβά — για να μελώσει σωστά και να μείνει τραγανός.

Καλή επιτυχία!!!