Ψαρονέφρι με λευκό κρασί και αρωματική σάλτσα

Το ψαρονέφρι είναι από τα πιο τρυφερά κομμάτια χοιρινού και μαγειρεύεται γρήγορα. Με μια αρωματική σάλτσα κρασιού, γίνεται ιδανικό πιάτο για το Κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα ιδιαίτερο γεύμα με φίλους.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 700 γρ. ψαρονέφρι

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

  •  1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί

  • 100 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών (προαιρετικά, αλλά δίνει καλύτερο αποτέλεσμα)

  • 1,5 κ.σ. αλεύρι

  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

  • 1-2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή θυμάρι / φασκόμηλο)

  • 1 κ.σ. βούτυρο (για το τέλος)

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το ψαρονέφρι σε ροδέλες πάχους 2-3 εκ. και τις αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα. Ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές και το αποσύρουμε προσωρινά σε πιάτο.

  3. Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να πάρει χρώμα.

  4. Ξαναβάζουμε το κρέας στο σκεύος, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  5. Προσθέτουμε τον ζωμό, το δεντρολίβανο και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  6. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και εκτός φωτιάς ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο για να γίνει η σάλτσα βελούδινη και γυαλιστερή.

Σερβίρουμε

Το ψαρονέφρι αυτό ταιριάζει υπέροχα με πουρέ πατάτας, ρύζι μπασμάτι ή πατάτες φούρνου με μυρωδικά. Ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί θα ολοκληρώσει το γεύμα μας! 🍷


Καλή σας όρεξη!!!!