Σουτζουκάκια με ρύζι




Τι θα χρειαστούμε:

Για τα σουτζουκάκια
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κιλό κιμά χοιρινό
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
2 μέτρια κρεμμύδια
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα
4 ντομάτες μεγάλες κόκκινες
3 κουτ. σούπας πελτές
αλάτι 
πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλα
4 καρφάκια γαρύφαλλο
2-3 κόκκοι μπαχάρι
1 πρέζα αλάτι

Για το ρύζι με κουκουνάρι και σταφίδα
2 φλιτζάνια ρύζι κίτρινο
4 φλιτζάνια νερό ζεστό ή ζωμό
2 κουτ. σούπας βούτυρο
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 κουτ. σούπας σταφίδες

Ας το φτιάξουμε:
  
  1. Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και, μόλις μαλακώσει, το στύβουμε καλά. Το τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μέχρι να αφρατέψει. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να δέσουν τα αρώματα.

  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  3. Πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Μόλις είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε μέσα στη σάλτσα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.

  4. Ζεσταίνουμε το νερό ή τον ζωμό.Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι. Παράλληλα, μουλιάζουμε τις σταφίδες σε λίγο κρασί και ροδίζουμε το κουκουνάρι με το βούτυρο. Λίγο πριν απορροφηθούν εντελώς τα υγρά από το ρύζι, προσθέτουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το ρύζι να ολοκληρώσει το ψήσιμό του.


Σερβίρουμε τα ζουμερά σουτζουκάκια με τη σάλτσα τους πάνω από το αρωματικό ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι.


Καλή όρεξη!!!