Κουλουράκια μυρωδάτα βουτύρου

🥣 Τα κουλουράκια της γιαγιάς

Μια συνταγή της γιαγιάς μου, από τις πολλές που είχε για κουλουράκια. Αυτά εμένα μου άρεσαν ιδιαίτερα γιατί είναι πραγματικά πολύ νόστιμα και μυρωδάτα!

Υλικά

  • 1 κιλό μαλακό αλεύρι

  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

  • 250 γρ. βούτυρο  

  • 200 γρ.  ζάχαρη

  • 3 βανίλιες

  • 3 αυγά

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα

  • 3/4 φλιτζανιού κονιάκ

  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ


Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε περίπου τη μισή ποσότητα με το μπέικιν πάουντερ. (Η συνταγή δεν χρειάζεται όλο το κιλό — θα περισσέψει λίγο.)

  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
    Προσθέτουμε τις βανίλιες και στη συνέχεια τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

  3. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο.
    Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ, προσθέτουμε το γάλα και τα ρίχνουμε όλα στο μείγμα.

  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη και που δεν κολλάει στα χέρια.
    (Συνήθως χρειάζεται περίπου 800–850 γρ. αλεύρι.)

  5. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
    Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε αραιά.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C με αέρα, για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


Καλή επιτυχία!
Η κουζίνα θα γεμίσει άρωμα και ζεστασιά, όπως τότε που τα έφτιαχνε η γιαγιά…