🥣 Τα κουλουράκια της γιαγιάς
Υλικά
-
1 κιλό μαλακό αλεύρι
-
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
-
250 γρ. βούτυρο
-
200 γρ. ζάχαρη
-
3 βανίλιες
-
3 αυγά
-
1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
-
1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα
-
3/4 φλιτζανιού κονιάκ
-
2 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε περίπου τη μισή ποσότητα με το μπέικιν πάουντερ. (Η συνταγή δεν χρειάζεται όλο το κιλό — θα περισσέψει λίγο.)
-
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τις βανίλιες και στη συνέχεια τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα. -
Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ, προσθέτουμε το γάλα και τα ρίχνουμε όλα στο μείγμα. -
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη και που δεν κολλάει στα χέρια.
(Συνήθως χρειάζεται περίπου 800–850 γρ. αλεύρι.) -
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε αραιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C με αέρα, για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
✨ Καλή επιτυχία!
Η κουζίνα θα γεμίσει άρωμα και ζεστασιά, όπως τότε που τα έφτιαχνε η γιαγιά…
