Υλικά:
-
800 γρ. κολοκυθάκια (τριμμένα, στραγγισμένα καλά)
-
250 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
-
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες)
-
3 αυγά
-
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (5 γρ.)
-
50 γρ. ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το ταψί)
-
1 μικρό κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
-
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) – προαιρετικά
-
2 κ.σ. άνηθο ή δυόσμο (ψιλοκομμένο)
-
Αλάτι & πιπέρι (με προσοχή, λόγω της φέτας)
Εκτέλεση:
-
Προετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 20–30 λεπτά. Στη συνέχεια, τα πιέζουμε καλά με τα χέρια ή με καθαρή πετσέτα για να απομακρύνουμε τα υγρά. -
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια (προαιρετικά):
Σε ένα μικρό τηγάνι, σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. -
Ετοιμάζουμε το μείγμα:
Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε τα στραγγισμένα κολοκυθάκια, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τη φέτα, το γιαούρτι, τα αυγά, τον άνηθο ή τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. -
Ψήνουμε την πίτα:
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (περίπου 30x20 εκ.) και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρα) για 45–50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Tips:
-
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα ή κασέρι) για πιο πλούσια γεύση.
-
Αν θέλουμε τραγανή κρούστα, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ή σουσάμι πριν το ψήσιμο.