Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με γιαούρτι & μυρωδικά

Υλικά:

  • 800 γρ. κολοκυθάκια (τριμμένα, στραγγισμένα καλά)

  • 250 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες)

  • 3 αυγά

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (5 γρ.)

  • 50 γρ. ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το ταψί)

  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)

  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) – προαιρετικά

  • 2 κ.σ. άνηθο ή δυόσμο (ψιλοκομμένο)

  • Αλάτι & πιπέρι (με προσοχή, λόγω της φέτας)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια:
    Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 20–30 λεπτά. Στη συνέχεια, τα πιέζουμε καλά με τα χέρια ή με καθαρή πετσέτα για να απομακρύνουμε τα υγρά.

  2. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια (προαιρετικά):
    Σε ένα μικρό τηγάνι, σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.

  3. Ετοιμάζουμε το μείγμα:
    Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε τα στραγγισμένα κολοκυθάκια, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τη φέτα, το γιαούρτι, τα αυγά, τον άνηθο ή τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
    Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

  4. Ψήνουμε την πίτα:
    Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (περίπου 30x20 εκ.) και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρα) για 45–50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Tips:

  • Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα ή κασέρι) για πιο πλούσια γεύση.

  • Αν θέλουμε τραγανή κρούστα, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ή σουσάμι πριν το ψήσιμο.