🍽️ Μπιφτέκια με Πατάτες στον Φούρνο – Ζουμερά, Αφράτα και Σπιτικά!


🔥 Υλικά για τα μπιφτέκια:

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (με λίγο λίπος)

  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

  • 1/3 φλ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί του τοστ (μουλιάζουμε σε γάλα και στύβουμε)

  • 1 αυγό

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. μουστάρδα

  • Ξύσμα από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά αλλά δίνει μαγεία)

  • 1 κ.σ. μαϊντανός ή δυόσμος ψιλοκομμένος

  • 1/2 κ.γ. ρίγανη

  • Αλάτι & πιπέρι

    🥔 Για τις πατάτες:

    • 5-6 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

    • 1/3 φλ. ελαιόλαδο

    • Χυμό από 1 λεμόνι

    • 1 κ.γ. ρίγανη

    • 1 κ.σ. μουστάρδα

    • Αλάτι & πιπέρι

    • 1/2 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό (προαιρετικά)

👩‍🍳 Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια:
    Μουλιάζουμε το ψωμί σε γάλα, το στύβουμε και το βάζουμε σε μπολ με όλα τα υλικά του κιμά. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.

  2. Ετοιμάζουμε τις πατάτες:
    Τις κόβουμε κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, μουστάρδα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Ανακατεύουμε καλά.

  3. Πλάθουμε τα μπιφτέκια σε ίσα μεγέθη και τα τοποθετούμε ανάμεσα στις πατάτες στο ταψί.

  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, γυρίζοντας τα μπιφτέκια στη μέση του ψησίματος και περιχύνοντας με το ζουμί.

💡 Αν στο τέλος θέλουμε πιο ροδοψημένες πατάτες, ανάβουμε το γκριλ για 5 λεπτά.


🍋 Σερβίρουμε:

Με λίγο επιπλέον λεμόνι, φρέσκο ψωμί και μια απλή σαλάτα εποχής. Ένα πιάτο που πάντα φέρνει χαμόγελα!

💡 Μικρά tips, μεγάλη διαφορά:

  • Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το μείγμα για μπιφτέκια στο ψυγείο ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ. Βγαίνουν ακόμα πιο νόστιμα.

  • Αν δεν έχουμε ψωμί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2-3 κ.σ. βρασμένο ρύζι ή νιφάδες βρώμης.

  • Θέλουμε κάτι πιο ιδιαίτερο; Ρίχνουμε λίγο κύμινο ή πάπρικα για ανατολίτικη νότα.