🧁 Κέικ Χωρίς Ζάχαρη με Μπανάνες & Μέλι


Ιδανικό για πρωινό ή ένα υγιεινό σνακ – χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αλλά  πολύ αφράτο και γεμάτο γεύση!

Υλικά:

2 ώριμες μπανάνες (πολύ ώριμες, με μαυρισμένη φλούδα)

2 αυγά

1/3 φλ. μέλι (ή σιρόπι αγαύης/σφενδάμου για vegan εκδοχή)

1/4 φλ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

1/2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό ή φυτικό (π.χ. καρύδας)

1 ½ φλ. αλεύρι ολικής ή αλεύρι αμυγδάλου

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/2 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

1 πρέζα αλάτι

1       βανίλια ή 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

      Προαιρετικά: 1/2 φλ. καρύδια, σταγόνες σοκολάτας χωρίς ζάχαρη ή σταφίδες

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C (αντιστάσεις ή αέρα).

Σε ένα μπολ, λιώνουμε καλά τις μπανάνες με πηρούνι.

Προσθέτουμε τα αυγά, το μέλι, το λάδι, το γιαούρτι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά: αλεύρι, μπέικιν, σόδα, κανέλα, μοσχοκάρυδο και αλάτι.

Ρίχνουμε τα στερεά στο μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε τώρα καρύδια ή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.

Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα.

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο.

Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.


💡 Tips:

  • Όσο πιο ώριμες οι μπανάνες, τόσο πιο γλυκό το αποτέλεσμα.
  • Αν θελουμε έξτρα υγρασία, μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κ.σ. πουρέ μήλου.
  • Για vegan εκδοχή: αντικαθιστούμε τα αυγά με λιναρόσπορο (2 κ.σ. λιναρόσπορο + 6 κ.σ. νερό).