🍆 Μουσακάς παραδοσιακός με μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια και αφράτη μπεσαμέλ


Μουσακάς φούρνου με μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια και αφράτη μπεσαμέλ – παραδοσιακή ελληνική συνταγή με πλούσια γεύση και ελαφρύ ψήσιμο λαχανικών!

Υλικά (για ταψί 35x25):

Για τις στρώσεις:

3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες (1 εκ.), αλατισμένες και ξεπλυμένες

3-4 πατάτες, σε φέτες (1 εκ.)

3 μέτρια κολοκυθάκια, σε φέτες (0,8-1 εκ.)

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά:

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

1/2 φλ. κόκκινο κρασί

1/2 κ.γ. κανέλα

1 φύλλο δάφνης

Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

1 αυγό

80 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα

Μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

  Προετοιμασία λαχανικών (ψήσιμο):

Στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας, κολοκυθιού και πατάτας σε ταψιά με λαδόκολλα.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε ελαφρά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις ή αέρα) για 25-30 λεπτά, γυρίζοντάς τες στη μέση του ψησίματος μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσουν.

Δεν χρειάζεται να καλοψηθούν – θα ολοκληρώσουν το ψήσιμο στον φούρνο.

  Ο κιμάς:

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά.

Ρίχνουμε το κρασί, τον πελτέ, τη ντομάτα, κανέλα, δάφνη, αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζουμε 25-30 λεπτά, να δέσει.

  Η μπεσαμέλ:

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, τριμμένο τυρί, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.

  Συναρμολόγηση:

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.

Τοποθετούμε τα λαχανικά σε στρώσεις εναλλάξ με τον κιμά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

  Ψήσιμο:

Ψήνουμε στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά να σταθεί πριν το κόψουμε.


🥄 Σερβίρισμα:

Ζεστό ή χλιαρό, με φέτα και σαλάτα εποχής. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο γευστικός!

Μουσακάς με μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια και αφράτη μπεσαμέλ – ελληνική συνταγή φούρνου, υγιεινά ψημένη και γεμάτη παραδοσιακή νοστιμιά!