Μουσακάς φούρνου με μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια
και αφράτη μπεσαμέλ – παραδοσιακή ελληνική συνταγή με πλούσια γεύση και ελαφρύ
ψήσιμο λαχανικών!
Υλικά (για ταψί 35x25):
Για τις στρώσεις:
3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες (1 εκ.),
αλατισμένες και ξεπλυμένες
3-4 πατάτες, σε φέτες (1 εκ.)
3 μέτρια κολοκυθάκια, σε φέτες (0,8-1 εκ.)
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τον κιμά:
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
1/2 κ.γ. κανέλα
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 αυγό
80 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
Μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Προετοιμασία λαχανικών (ψήσιμο):
Στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας, κολοκυθιού και
πατάτας σε ταψιά με λαδόκολλα.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε ελαφρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις ή
αέρα) για 25-30 λεπτά, γυρίζοντάς τες στη μέση του
ψησίματος μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσουν.
Δεν χρειάζεται να καλοψηθούν – θα ολοκληρώσουν το
ψήσιμο στον φούρνο.
Ο κιμάς:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε λίγο
ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά.
Ρίχνουμε το κρασί, τον πελτέ, τη ντομάτα, κανέλα,
δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε 25-30 λεπτά, να δέσει.
Η μπεσαμέλ:
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι
και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι
να πήξει.
Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, τριμμένο
τυρί, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
Συναρμολόγηση:
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε στρώσεις εναλλάξ με τον κιμά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Ψήσιμο:
Ψήνουμε στους 180°C για 45-50 λεπτά,
μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά να σταθεί πριν
το κόψουμε.
🥄 Σερβίρισμα:
Ζεστό ή χλιαρό, με φέτα και σαλάτα εποχής. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο γευστικός!