Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. μακαρόνια (σπαγγέτι ή λιγκουίνι)
500 γρ. γαρίδες (με το κέλυφος)
4 ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι
1 σφηνάκι ούζο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
φρέσκος μαϊντανός ή βασιλικός
Καθαρισμός γαρίδων
Ξεπλένουμε καλά τις γαρίδες με άφθονο νερό.
Αφαιρούμε το κεφάλι (το κρατάμε για τον ζωμό).
Τραβάμε απαλά το κέλυφος ξεκινώντας από την κάτω πλευρά, αφήνοντας την ουρά αν θέλουμε.
Χαράζουμε προσεκτικά τη ράχη και αφαιρούμε το μαύρο έντερο.
Ξεπλένουμε ξανά τις καθαρισμένες γαρίδες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Κρατάμε τα κεφάλια για να φτιάξουμε έναν γρήγορο ζωμό που θα απογειώσει το πιάτο.
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες σε ένα μικρό κατσαρολάκι με λίγο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή όπως τα προτιμάμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε φαρδύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες (ή την κονσέρβα), αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο μπούκοβο αν μας αρέσουν τα πικάντικα.
Ρίχνουμε μέσα τον ζωμό από τις γαρίδες και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα.
Ανακατεύουμε καλά να δέσουν τα υλικά και να απορροφήσουν τη γεύση.
Προσθέτουμε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό λίγο πριν σερβίρουμε.