Ανακάλυψε την αυθεντική συνταγή για ελληνικά γεμιστά με ρύζι και λαχανικά. Παραδοσιακή, νηστίσιμη και γεμάτη μεσογειακή γεύση, ιδανική για όλη την οικογένεια.
Υλικά (για 6-8 μερίδες)
Λαχανικά:
-
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
-
3 πράσινες πιπεριές
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 κολοκυθάκια
-
2-3 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
Γέμιση:
-
12 κουταλιές σούπας ρύζι καρολίνα
-
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένο
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια τριμμένο
-
1 καρότο, τριμμένο
-
την ψίχα από τις ντομάτες (λιωμένη)
-
1 φλ. ελαιόλαδο
-
1/4 φλ. σταφίδες (προαιρετικά)
1/4 φλ. κουκουνάρι (προαιρετικά)
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό
-
1/2 ματσάκι δυόσμο ή βασιλικό
1/2 ματσάκι άνηθο
-
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ψήσιμο:
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
1/2 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά:
Κόβουμε ένα καπάκι από κάθε ντομάτα και πιπεριά.
Αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό από τις ντομάτες με κουτάλι και κρατάμε την ψίχα σε μπολ. Κόβουμε τα κολοκυθάκια στα δύο και αδειάζουμε το εσωτερικό τους. -
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ρύζι, το ψιλοκομμένο ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, το εσωτερικό από το κολοκυθάκι τριμμένο, το καρότο, την ψίχα από τις ντομάτες, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε αν θέλουμε κουκουνάρι ή σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά. -
Γεμίζουμε τα λαχανικά:
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές κατά 3/4 (γιατί το ρύζι θα φουσκώσει).
Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα τοποθετούμε στο ταψί. Τοποθετούμε τις πατάτες γύρω γύρω. -
Περιχύνουμε και ψήνουμε:
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό ή τον ζωμό.
Ψήνουμε στους 180°C, σκεπασμένα για περίπου 1 ώρα, και μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε
Με σαλάτα εποχής, φέτα (αν δεν νηστεύουμε), φρυγανισμένο ψωμί και λίγη ρίγανη ή φρέσκο δυόσμο από πάνω.
💡 Συμβουλή:
Αν θέλουμε περισσότερη πρωτεΐνη, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα 2-3 κουταλιές βρασμένες φακές ή ρεβίθια — δένουν υπέροχα και δεν αλλοιώνουν τη γεύση.
