Μοσχαράκι γιουβέτσι στον φούρνο, όπως το μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας. Ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή
οικογενειακές συγκεντρώσεις, το γιουβέτσι είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά του
ελληνικού φούρνου.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη φρέσκια
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
5–6 κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό βοδινού
Τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρέας: Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά το
μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε και το κρατάμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε ελαφρά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη
ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το κρέας. Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και αφήνουμε
να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Ψήσιμο στο φούρνο: Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί ή γάστρα, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και
προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε όσο επιπλέον
ζεστό νερό χρειάζεται (να καλύπτει καλά τα υλικά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180°C για 30–35 λεπτά, μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι,
ανακατεύοντας 1-2 φορές στη μέση του ψησίματος για να μην κολλήσει.
Σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με άφθονο τριμμένο κεφαλοτύρι.