Μοσχαράκι Γιουβέτσι στον Φούρνο – Παραδοσιακή Ελληνική Συνταγή με Αγάπη



Μοσχαράκι γιουβέτσι στον φούρνο, όπως το μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας. Ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή οικογενειακές συγκεντρώσεις, το γιουβέτσι είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά του ελληνικού φούρνου.  


 

Υλικά (για 4-6 άτομα)

1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες

500 γρ. κριθαράκι μέτριο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη φρέσκια

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

2 φύλλα δάφνης

5–6 κόκκοι μπαχάρι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό βοδινού

Τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρέας: Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε και το κρατάμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε ελαφρά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το κρέας. Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Ψήσιμο στο φούρνο: Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί ή γάστρα, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε όσο επιπλέον ζεστό νερό χρειάζεται (να καλύπτει καλά τα υλικά).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30–35 λεπτά, μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι, ανακατεύοντας 1-2 φορές στη μέση του ψησίματος για να μην κολλήσει.

      Σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με άφθονο τριμμένο κεφαλοτύρι.