Μεθυστικό άρωμα σταφυλιού, αγνά υλικά και γεύση παιδικών χρόνων.
Υλικά:
-
1 λίτρο φρέσκος μούστος (καθαρισμένος, χωρίς οινόπνευμα)
-
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
50 γρ. νισεστέ (προαιρετικά, για πιο βελούδινη υφή)
-
1/2 κ.γ. κανέλα
-
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο (σε σκόνη)
-
Ξηροί καρποί (καρύδια ή αμύγδαλα, χοντροκομμένα)
-
Σουσάμι (προαιρετικά, καβουρδισμένο)
-
Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
-
Καθαρίζουμε τον μούστο (αν είναι φρέσκος):Αν χρησιμοποιούμε φρέσκο μούστο, τον καθαρίζουμε βράζοντάς τον ελαφρώς και αφαιρώντας τους αφρούς, ή με τον παραδοσιακό τρόπο – προσθέτοντας λίγη στάχτη και σουρώνοντας μετά από μερικές ώρες.
-
Αναμειγνύουμε τα υλικά:Σε μια κατσαρόλα, διαλύουμε το αλεύρι και τον νισεστέ (αν τον χρησιμοποιήσουμε) σε ένα ποτήρι κρύο μούστο, προσέχοντας να μην δημιουργηθούν σβώλοι.Προσθέτουμε σταδιακά τον υπόλοιπο μούστο, ανακατεύοντας καλά.
-
Βράζουμε:Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.Μόλις αρχίσει να πήζει (περίπου στα 10-15 λεπτά), χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμη 5 λεπτά.Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και την πρέζα αλατιού.
-
Σερβίρουμε:Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολ ή ρηχά πιάτα.Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
-
Αφήνουμε να κρυώσει:Αφήνουμε τη μουσταλευριά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξει.
💡 Tips:
-
Ο νισεστές δίνει πιο λεία, βελούδινη υφή – είναι προαιρετικός, αλλά πολύ χρήσιμος.
-
Για πιο έντονη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές πετιμέζι.
-
Η μουσταλευριά τρώγεται ιδανικά κρύα και διατηρείται στο ψυγείο 2-3 ημέρες.