🍇 Παραδοσιακή Μουσταλευριά

 Μεθυστικό άρωμα σταφυλιού, αγνά υλικά και γεύση παιδικών χρόνων.



Υλικά:

  • 1 λίτρο φρέσκος μούστος (καθαρισμένος, χωρίς οινόπνευμα)

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 50 γρ. νισεστέ (προαιρετικά, για πιο βελούδινη υφή)

  • 1/2 κ.γ. κανέλα

  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο (σε σκόνη)

  • Ξηροί καρποί (καρύδια ή αμύγδαλα, χοντροκομμένα)

  • Σουσάμι (προαιρετικά, καβουρδισμένο)

  • Μια πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τον μούστο (αν είναι φρέσκος):
    Αν χρησιμοποιούμε φρέσκο μούστο, τον καθαρίζουμε βράζοντάς τον ελαφρώς και αφαιρώντας τους αφρούς, ή με τον παραδοσιακό τρόπο – προσθέτοντας λίγη στάχτη και σουρώνοντας μετά από μερικές ώρες.

  2. Αναμειγνύουμε τα υλικά:
    Σε μια κατσαρόλα, διαλύουμε το αλεύρι και τον νισεστέ (αν τον χρησιμοποιήσουμε) σε ένα ποτήρι κρύο μούστο, προσέχοντας να μην δημιουργηθούν σβώλοι.
    Προσθέτουμε σταδιακά τον υπόλοιπο μούστο, ανακατεύοντας καλά.

  3. Βράζουμε:
    Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
    Μόλις αρχίσει να πήζει (περίπου στα 10-15 λεπτά), χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμη 5 λεπτά.
    Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και την πρέζα αλατιού.

  4. Σερβίρουμε:
    Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολ ή ρηχά πιάτα.
    Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.

  5. Αφήνουμε να κρυώσει:
    Αφήνουμε τη μουσταλευριά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξει.


💡 Tips:

  • Ο νισεστές δίνει πιο λεία, βελούδινη υφή – είναι προαιρετικός, αλλά πολύ χρήσιμος.

  • Για πιο έντονη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές πετιμέζι.

  • Η μουσταλευριά τρώγεται ιδανικά κρύα και διατηρείται στο ψυγείο 2-3 ημέρες.