✅ 9 Υλικά:
Υγρά:
-
500 ml χυμός πορτοκαλιού
-
200 ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
-
250 γρ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Στερεά:
-
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
½ κ.γλ. σόδα
-
1 κ.γλ. κανέλα
-
1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
-
1/2 φλ. σταφίδες ξανθές ή μαύρες (προαιρετικά μουλιασμένες σε κονιάκ)
Εκτέλεση:
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με σύρμα.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι πάνω από το μπολ με προσοχή γιατί αφρίζει και τα προσθέτουμε στο μπολ .
-
Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα και το γαρίφαλο.
-
Ρίχνουμε τα στερεά μέσα στα υγρά και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ή σύρμα χειρός. Δεν χρειάζεται μίξερ.
-
Προσθέτουμε και τα καρύδια με τις σταφίδες και τα ενσωματώνουμε.
-
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή φόρμα (διάμετρος περίπου 28 εκ.) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
-
Ψήνουμε για 50 με 60 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι ή ξυλάκι που θα βάλουμε στο κέντρο.
-
Όταν κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη αν θέλουμε.
✅ Μυστικά για να βγει αφράτη και να μη θρυμματίζεται
-
Η σόδα να διαλυθεί κατευθείαν στον χυμό και να μπει αμέσως στο μείγμα.
-
Το λάδι να χτυπηθεί καλά με τη ζάχαρη για να "μαλακώσει" η υφή.
-
Δεν την παραψήνουμε! Πιο καλά να είναι οριακά νωπή στο κέντρο, θα συνεχίσει να "ψήνεται" όσο κρυώνει.
-
Αφήνουμε να σταθεί 4–5 ώρες πριν την κόψουμε — σφίγγει σωστά και δεν τρίβεται.
-
-