Πατάτες φούρνου με κιμά και μπεσαμέλ – παραδοσιακό, χορταστικό φαγητό φούρνου για όλη την οικογένεια, με σπιτική γεύση και εύκολα υλικά!
Υλικά (για ταψί
30x25):
Για τη βάση:
1,5 κιλό πατάτες, κομμένες σε φέτες (1 εκ.)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Για τον κιμά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
200 γρ. ντομάτα κονκασέ
1/4 φλ. κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. κανέλα
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
800 ml φρέσκο γάλα
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι
1 αυγό
Μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
60 γρ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)
Εκτέλεση:
Πατάτες
Λαδώνουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε με λίγη ρίγανη και τις ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Κιμάς
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο λάδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τον
καβουρδίζουμε καλά. Σβήνουμε με κρασί, βάζουμε τον πελτέ, την ντομάτα, κανέλα,
αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να «δέσει» (15-20 λεπτά).
Μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Βγάζουμε
από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, το τυρί, μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
Στήσιμο & Ψήσιμο
Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες, από πάνω απλώνουμε τον κιμά και στο τέλος την
μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τυρί και ψήνουμε στους 180°C για 35-40 λεπτά
μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
💡 Σερβίρεται:
Ζεστό, με μια δροσερή σαλάτα ή γιαούρτι στο πλάι.
Μοιάζει με παστίτσιο αλλά είναι πιο ελαφρύ και απόλυτα comfort food.