Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα


Μια αυθεντική συνταγή για γαλακτομπούρεκο με υπέροχη βελούδινη κρέμα, τραγανό φύλλο και αρωματικό σιρόπι. Δες όλα τα βήματα, υλικά και μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά.

Υλικά (για ταψί 30x40 εκ.)

Για την κρέμα:
  • 1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα

  • 200 ml κρέμα γάλακτος (35%)

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ

  • 3 αυγά + 2 κρόκοι

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 1 βανίλια φυσική (ή 2 βανιλίνες)

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 40 γρ. βούτυρο (στο τέλος, για πιο βελούδινη υφή)

Για τα φύλλα:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450-500 γρ.)

  • 180-200 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο (ανάμειξη αγελαδινού και πρόβειου αν θέλεις πιο παραδοσιακή γεύση)

Για το σιρόπι:
  • 650 γρ. ζάχαρη

  • 400 ml νερό

  • Φλούδα από 1 λεμόνι

  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού

  • 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά, στο τέλος για άρωμα)


🔪 Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι:

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού να βράσουν. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μετράμε 5 λεπτά. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και (αν θέλουμε) το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

2. Φτιάχνουμε την κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τους κρόκους με τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, το αλάτι και τις βανίλιες. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών (για να μην ψηθούν), ανακατεύοντας συνεχώς. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το βάζουμε ξανά στη φωτιά.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Μόλις δέσει, αποσύρουμε και ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο. Καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια για να μην κάνει πέτσα.

3. Στήσιμο του γλυκού:

Βουτυρώνουμε το ταψί. Στρώνουμε 6-7 φύλλα κάτω, το καθένα βουτυρωμένο καλά. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα. Σκεπάζουμε με άλλα 6-7 φύλλα, βουτυρωμένα κι αυτά. Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160-170°C (αντιστάσεις ή αέρα) για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

4. Σιρόπιασμα:

Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να ρουφήξει καλά και να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 3 ώρες (ιδανικά, το επόμενο πρωί είναι τέλειο).


💡 Tips επιτυχίας:

  • Μην βράσεις το σιρόπι πολλή ώρα – θα κρυσταλλώσει.

  • Το σιρόπι πρέπει πάντα να είναι κρύο και το γλυκό καυτό για σωστό αποτέλεσμα.

  • Αν θες, πασπάλισε με λίγη κανέλα ή φιστίκι Αιγίνης στο σερβίρισμα.

  • Διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 μέρες ή στο ψυγείο για 4-5.