Φασολάδα-η καρδιά της ελληνικής κουζίνας


Ανακάλυψε την αυθεντική συνταγή για φασολάδα, το αγαπημένο ελληνικό φαγητό. 
Θρεπτική, χορταστική και πεντανόστιμη!

Μερίδες: 4-6
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά (χωρίς το μούλιασμα)
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 15 λεπτά


ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. φασόλια μέτρια (λευκά)

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 κλωνάρια σέλινο (ή σελινόριζα), ψιλοκομμένα   

1 πράσινη πιπεριά (προαιρετικά), κομμένη σε μικρά κομμάτια

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (ή 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες)

3/4 φλ. ελαιόλαδο (κρατάμε λίγο για το τέλος)

1,5 λίτρο ζεστό νερό (ή όσο πάρει)

Αλάτι  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μούλιασμα:
Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα φασόλια σε άφθονο κρύο νερό.
Τα ξεπλένουμε πριν το μαγείρεμα.

Προβράσιμο:
Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Πετάμε το πρώτο νερό. Έτσι διευκολύνεται η χώνευση και αποφεύγεται το φούσκωμα στο στομάχι.

Σοτάρισμα:
Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και την πιπεριά για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και να βγάλουν αρώματα. Προσθέτουμε τα φασόλια, τη ντομάτα και σοτάρουμε ακόμα λίγα λεπτά.

Μαγείρεμα:

Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα υλικά κατά 2-3 δάχτυλα. Προσέχουμε να είναι ζεστό το νερό για να διευκολύνουμε το βράσιμο των φασολιών. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και να δέσει το ζουμί. Προς το τέλος προσθέτουμε και το αλάτι.

Τελείωμα:
Όταν είναι έτοιμη, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε το αλάτι, και αφήνουμε να πάρει 1-2 τελευταίες βράσεις.

Μια καλή φασολάδα δεν χρειάζεται πολλά. Μόνο καλά υλικά, αγάπη και παρέα στο τραπέζι.

Καλή σας όρεξη!