Μερίδες: 4-6
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά (χωρίς το μούλιασμα)
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. φασόλια μέτρια (λευκά)
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κλωνάρια σέλινο (ή σελινόριζα), ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά (προαιρετικά), κομμένη σε μικρά
κομμάτια
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (ή 3 ώριμες ντομάτες
τριμμένες)
3/4 φλ. ελαιόλαδο (κρατάμε λίγο για το τέλος)
1,5 λίτρο ζεστό νερό (ή όσο πάρει)
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μούλιασμα:
Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα φασόλια σε άφθονο κρύο νερό. Τα ξεπλένουμε πριν το μαγείρεμα.
Προβράσιμο:
Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για
10 λεπτά. Πετάμε το πρώτο νερό. Έτσι διευκολύνεται η χώνευση και αποφεύγεται το
φούσκωμα στο στομάχι.
Σοτάρισμα:
Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα καρότα, το
σέλινο και την πιπεριά για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και να βγάλουν
αρώματα. Προσθέτουμε τα φασόλια, τη ντομάτα και σοτάρουμε ακόμα λίγα λεπτά.
Μαγείρεμα:
Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα υλικά κατά
2-3 δάχτυλα. Προσέχουμε να είναι ζεστό το νερό για να διευκολύνουμε το βράσιμο των φασολιών. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1
ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και να δέσει το ζουμί. Προς το τέλος
προσθέτουμε και το αλάτι.
Τελείωμα:
Όταν είναι έτοιμη, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε το αλάτι, και
αφήνουμε να πάρει 1-2 τελευταίες βράσεις.
Μια καλή φασολάδα δεν χρειάζεται πολλά. Μόνο καλά υλικά, αγάπη και παρέα στο τραπέζι.
Καλή σας όρεξη!