Υλικά (για 4-6 άτομα):
Για το μοσχαράκι:
-
1 – 1,2 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1 ποτήρι κόκκινο κρασί (ξηρό)
-
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
-
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
2-3 μπαχάρια
-
1 φύλλο δάφνης
-
1 κουταλάκι ζάχαρη
-
Αλάτι, πιπέρι
Για το λαζανάκι:
-
500 γρ. λαζανάκι χωριάτικο (ή άλλο μικρό ζυμαρικό: κριθαράκι, χυλοπίτες)
-
Ζωμός από το κοκκινιστό
-
Νερό ή επιπλέον ζωμός (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση:
🍖 Για το μοσχαράκι:
-
Σοτάρισμα: Σε βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχαράκι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
-
Προσθέτουμε τα αρώματα: Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
-
Σβήνουμε με κρασί: Περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Ντομάτα & μπαχαρικά: Προσθέτουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνουμε.
-
Σιγομαγείρεμα: Σκεπάζουμε με νερό (ή ζωμό), χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1,5 – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «δέσει» η σάλτσα.
🍝 Εκτέλεση για το λαζανάκι – Δύο εκδοχές:
1η Εκδοχή (παραδοσιακή):
Βγάζουμε το κρέας: Μόλις γίνει, βγάζουμε το μοσχάρι από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα.
-
Προσθέτουμε το λαζανάκι: Μέσα στη σάλτσα που έμεινε, ρίχνουμε το λαζανάκι και λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται.
-
Μαγειρεύουμε το ζυμαρικό: Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο υγρό.
-
Επανένωση: Όταν το ζυμαρικό είναι έτοιμο (αλ ντέντε), προσθέτουμε ξανά το μοσχαράκι και αφήνουμε να «δέσουν» όλα μαζί για 5 λεπτά.
2η Εκδοχή (χωριστό βράσιμο):
-
Βράζουμε το λαζανάκι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
-
Το σουρώνουμε και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για να μην κολλήσει.
-
Σερβίρουμε το λαζανάκι σε πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα από το κοκκινιστό και κομμάτια μοσχάρι από πάνω.
-
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-