🏺 Μοσχαράκι Κοκκινιστό με Λαζανάκι – Το Απόλυτο Κυριακάτικο Φαγητό

Παραδοσιακή συνταγή με μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα και χωριάτικο λαζανάκι. Αυθεντική γεύση Ελλάδας, ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι. Με δυο τρόπους παρασκευής για έξτρα ευκολία και νοστιμιά.  

Υλικά (για 4-6 άτομα):

Για το μοσχαράκι:

  • 1 – 1,2 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί (ξηρό)

  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες

  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 2-3 μπαχάρια

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1 κουταλάκι ζάχαρη

  • Αλάτι, πιπέρι

Για το λαζανάκι:

  • 500 γρ. λαζανάκι χωριάτικο (ή άλλο μικρό ζυμαρικό: κριθαράκι, χυλοπίτες)

  • Ζωμός από το κοκκινιστό

  • Νερό ή επιπλέον ζωμός (αν χρειαστεί)


Εκτέλεση:

🍖 Για το μοσχαράκι:

  1. Σοτάρισμα: Σε βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχαράκι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

  2. Προσθέτουμε τα αρώματα: Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.

  3. Σβήνουμε με κρασί: Περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

  4. Ντομάτα & μπαχαρικά: Προσθέτουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνουμε.

  5. Σιγομαγείρεμα: Σκεπάζουμε με νερό (ή ζωμό), χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1,5 – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «δέσει» η σάλτσα.

    🍝 Εκτέλεση για το λαζανάκι – Δύο εκδοχές:

    1η Εκδοχή (παραδοσιακή):

  6. Βγάζουμε το κρέας: Μόλις γίνει, βγάζουμε το μοσχάρι από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα.

  7. Προσθέτουμε το λαζανάκι: Μέσα στη σάλτσα που έμεινε, ρίχνουμε το λαζανάκι και λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται.

  8. Μαγειρεύουμε το ζυμαρικό: Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο υγρό.

  9. Επανένωση: Όταν το ζυμαρικό είναι έτοιμο (αλ ντέντε), προσθέτουμε ξανά το μοσχαράκι και αφήνουμε να «δέσουν» όλα μαζί για 5 λεπτά.

    2η Εκδοχή (χωριστό βράσιμο):

    1. Βράζουμε το λαζανάκι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

    2. Το σουρώνουμε και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για να μην κολλήσει.

    3. Σερβίρουμε το λαζανάκι σε πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα από το κοκκινιστό και κομμάτια μοσχάρι από πάνω.

    4. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.