🍩 Ντόνατς φούρνου – Ελαφριά & νόστιμα

 


Υλικά (για περίπου 12 ντόνατς):

  • 2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γρ)

  • ½ φλ. ζάχαρη

  • ¾ φλ. χλιαρό γάλα

  • ¼ φλ. βούτυρο (λιωμένο)

  • 1 αυγό

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη:

  • Λιωμένη κουβερτούρα ή λευκή σοκολάτα ή

  • Ζάχαρη άχνη / κανέλα ή

  • Τρίμμα καρύδας, πολύχρωμη τρούφα, ξηροί καρποί (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

  1. Ενεργοποιούμε τη μαγιά:
    Σε μπολ, βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 1 κ.γ. ζάχαρη. Αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει.

  2. Ζύμη:
    Σε μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να γίνει λεία, ελαστική ζύμη (στο χέρι ή στο μίξερ με γάντζο).

  3. Φούσκωμα:
    Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.

  4. Διαμόρφωση ντόνατς:
    Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ. και κόβουμε στρογγυλά ντόνατς με κουπάτ ή ποτήρι (και ένα μικρότερο ποτήρι για την τρύπα στο κέντρο). Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

  5. Δεύτερο φούσκωμα:
    Αφήνουμε τα ντόνατς να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.

  6. Ψήσιμο:
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μην τα παραψήσετε για να μείνουν αφράτα!

  7. Επικάλυψη:
    Όσο είναι χλιαρά, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα ή τα πασπαλίζουμε με άχνη/κανέλα.


💡 Tips:

  • Για έξτρα αφράτο αποτέλεσμα, προσθέτουμε  1 κ.σ. γιαούρτι στη ζύμη.

  • Τα ντόνατς αυτά γίνονται και vegan αν αντικατασταθεί το γάλα με φυτικό και το αυγό με 2 κ.σ. λιναρόσπορο + 6 κ.σ. νερό.

  • Διατηρούνται για 2-3 μέρες σε αεροστεγές δοχείο.