Υλικά (για περίπου 12 ντόνατς):
-
2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γρ)
-
½ φλ. ζάχαρη
-
¾ φλ. χλιαρό γάλα
-
¼ φλ. βούτυρο (λιωμένο)
-
1 αυγό
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη:
-
Λιωμένη κουβερτούρα ή λευκή σοκολάτα ή
-
Ζάχαρη άχνη / κανέλα ή
-
Τρίμμα καρύδας, πολύχρωμη τρούφα, ξηροί καρποί (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ενεργοποιούμε τη μαγιά:Σε μπολ, βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 1 κ.γ. ζάχαρη. Αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει.
-
Ζύμη:Σε μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να γίνει λεία, ελαστική ζύμη (στο χέρι ή στο μίξερ με γάντζο).
-
Φούσκωμα:Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
-
Διαμόρφωση ντόνατς:Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ. και κόβουμε στρογγυλά ντόνατς με κουπάτ ή ποτήρι (και ένα μικρότερο ποτήρι για την τρύπα στο κέντρο). Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
-
Δεύτερο φούσκωμα:Αφήνουμε τα ντόνατς να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.
-
Ψήσιμο:Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μην τα παραψήσετε για να μείνουν αφράτα!
-
Επικάλυψη:Όσο είναι χλιαρά, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα ή τα πασπαλίζουμε με άχνη/κανέλα.
💡 Tips:
-
Για έξτρα αφράτο αποτέλεσμα, προσθέτουμε 1 κ.σ. γιαούρτι στη ζύμη.
-
Τα ντόνατς αυτά γίνονται και vegan αν αντικατασταθεί το γάλα με φυτικό και το αυγό με 2 κ.σ. λιναρόσπορο + 6 κ.σ. νερό.
-
Διατηρούνται για 2-3 μέρες σε αεροστεγές δοχείο.