Χουρμάδες χωρίς κουκούτσι 200 γραμμάρια
Κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη 100 γραμμάρια
Φυστικοβούτυρο ή ταχίνι 2 κουταλιές της σούπας (μπορύμε να βάλουμε μία και μία)
Εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι μία μικρή πρέζα
Κακάο χωρίς ζάχαρη ή τριμμένοι ξηροί καρποί ή ινδοκάρυδο για επικάλυψη
Εκτέλεση
Παίρνουμε 200 γραμμάρια χουρμάδες χωρίς κουκούτσι και τους μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά ώστε να μαλακώσουν. Στο μεταξύ λιώνουμε 100 γραμμάρια κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με τη λιωμένη κουβερτούρα, 2 κουταλιές φυστικοβούτυρο ή ταχίνι, 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, αρκετά παχύ και κολλώδες.
Με τα χέρια πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις κυλάμε σε κακάο χωρίς ζάχαρη, τριμμένους ξηρούς καρπούς ή ινδοκάρυδο, ανάλογα με τα γούστα μας. Τα βάζουμε σε ταψάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να σφίξουν.
Διατηρούνται στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο για περίπου μία εβδομάδα.