🧀 Τυρόπιτα με Σφολιάτα – για κάθε μέρα αλλά και για αλμυρή βασιλόπιτα!

 Εύκολη, Τραγανή και Πεντανόστιμη!

Μια πεντανόστιμη, τραγανή τυρόπιτα με έτοιμο φύλλο σφολιάτας που ετοιμάζουμε εύκολα στο σπίτι! Με πλούσια γέμιση και απλά υλικά, είναι ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας. Ιδανική και για μπουφέ ή γιορτές, ακόμα και για βασιλόπιτα αν θέλουμε αλμυρή εκδοχή!

✅ Υλικά:

  • 2 φύλλα σφολιάτας (έτοιμα, ξεπαγωμένα)

  • 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

  • 200 γρ. ανθότυρο ή μαλακό τυρί τύπου cottage

  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 2 αυγά

  • 1/2 φλ. γάλα

  • Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • 1 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο (για να αλείψουμε το ταψί)

  • 1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη

  • Σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)


  Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) ή 170°C (αέρα).

  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

    • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα, το ανθότυρο, το γιαούρτι, τα 2 αυγά και το γάλα.

    • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

    • Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν μας αρέσει, λίγο μοσχοκάρυδο.

  3. Στήνουμε την πίτα:

    • Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή λάδι ένα μεσαίο ταψί.

    • Στρώνουμε το 1ο φύλλο σφολιάτας ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα.

    • Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο.

    • Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να "σφραγίσουμε" την πίτα.

    • Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα πηρούνι σε κομμάτια τριγωνικά ή τετράγωνα.

    • Πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι.

  4. Ψήνουμε για περίπου 45–50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να φουσκώσει.

  5. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10–15 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.


💡 Tips:

  • Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για πιο πλούσια γεύση.

  • Λίγη ρίγανη ή δυόσμος θα της δώσουν έξτρα άρωμα!

  • Μπορούμε να τη μετατρέψουμε εύκολα σε αλμυρή βασιλόπιτα, βάζοντας μέσα ένα φλουρί!