Εύκολη, Τραγανή και Πεντανόστιμη!
✅ Υλικά:
-
2 φύλλα σφολιάτας (έτοιμα, ξεπαγωμένα)
-
400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
-
200 γρ. ανθότυρο ή μαλακό τυρί τύπου cottage
-
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
-
2 αυγά
-
1/2 φλ. γάλα
-
Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
-
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-
1 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο (για να αλείψουμε το ταψί)
-
1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
Σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) ή 170°C (αέρα).
-
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
-
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα, το ανθότυρο, το γιαούρτι, τα 2 αυγά και το γάλα.
-
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
-
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν μας αρέσει, λίγο μοσχοκάρυδο.
-
-
Στήνουμε την πίτα:
-
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή λάδι ένα μεσαίο ταψί.
-
Στρώνουμε το 1ο φύλλο σφολιάτας ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα.
-
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο.
-
Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να "σφραγίσουμε" την πίτα.
Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα πηρούνι σε κομμάτια τριγωνικά ή τετράγωνα.
Πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι.
-
-
Ψήνουμε για περίπου 45–50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να φουσκώσει.
-
Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10–15 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.
💡 Tips:
-
Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για πιο πλούσια γεύση.
-
Λίγη ρίγανη ή δυόσμος θα της δώσουν έξτρα άρωμα!
Μπορούμε να τη μετατρέψουμε εύκολα σε αλμυρή βασιλόπιτα, βάζοντας μέσα ένα φλουρί!