Nηστίσιμη, υγιεινή και παραδοσιακή συνταγή, ιδανική για κάθε εποχή!
Υλικά (για 4-5 μερίδες):
500 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα από το βράδυ)
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα για το μούλιασμα
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 καρότα σε ροδέλες
1 φλ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. δεντρολίβανο (φρέσκο ή αποξηραμένο)
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά (ή καπνιστή για πιο έντονη
γεύση)
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. ζωμός λαχανικών ή το νερό από το βράσιμο των
ρεβυθιών
Προαιρετικά:
1 κ.σ. ταχίνι για έξτρα βάθος γεύσης
Ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Μούλιασμα & προβράσιμο
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε άφθονο νερό για 12 ώρες με 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα.
Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να
μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Τα στραγγίζουμε.
Καραμέλωμα κρεμμυδιών
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε 2-3 κ.σ. από το
ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να καραμελώσουν (περίπου 15 λεπτά).
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρότα και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
Συνδυασμός & ψήσιμο
Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ανακατεύουμε τα ρεβύθια με το μείγμα
κρεμμυδιών, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, το δεντρολίβανο, τον χυμό λεμονιού και το
υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τον ζωμό.
Φούρνος
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν τα ρεβύθια και
να μείνουν με το λάδι τους.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου, με λίγο ταχίνι ανακατεμένο με
λεμόνι ή φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύεται ιδανικά με χωριάτικο ψωμί.
💡 Tips για το blog:
- Αν θέλεις πιο «μεσογειακή» αίσθηση, μπορείς να προσθέσεις λίγη ντομάτα
ή κύβους φέτας πριν το τέλος του ψησίματος.
- Τα ρεβύθια αυτά γίνονται και φανταστική βάση για κρύες σαλάτες την
επόμενη μέρα