🌿 Φτιάχνουμε παραδοσιακό αρακά λαδερό με πατάτα και ντομάτα – ένα υγιεινό, νηστίσιμο πιάτο γεμάτο αρώματα και χρώμα.
Υλικά (για 4 άτομα):
-
1 κιλό αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
-
2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2-3 καρότα, σε ροδέλες
-
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ)
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
1/2 ματσάκι άνηθος (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένος
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
-
Νερό όσο χρειαστεί
Εκτέλεση:
-
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
-
Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
-
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα (ή την κονκασέ), αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη αν θέλουμε να ισορροπήσει η οξύτητα.
-
Προσθέτουμε τον αρακά και νερό μέχρι να σκεπάζονται τα υλικά.
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σκεπασμένο για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
-
Στο τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό και αφήνουμε 5 λεπτά να πάρει άρωμα.
Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με φέτα και φρέσκο ψωμί. Ιδανικό για νηστεία ή ως συνοδευτικό με λίγο λεμόνι αν θέλουμε έξτρα φρεσκάδα.