🥣Αρακάς Λαδερός

 


🌿 Φτιάχνουμε παραδοσιακό αρακά λαδερό με πατάτα και ντομάτα – ένα υγιεινό, νηστίσιμο πιάτο γεμάτο αρώματα και χρώμα.

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 1 κιλό αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)

  • 2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2-3 καρότα, σε ροδέλες

  • 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ)

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • 1/2 ματσάκι άνηθος (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένος

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)

  • Νερό όσο χρειαστεί

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.

  2. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

  3. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα (ή την κονκασέ), αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη αν θέλουμε να ισορροπήσει η οξύτητα.

  4. Προσθέτουμε τον αρακά και νερό μέχρι να σκεπάζονται τα υλικά.

  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σκεπασμένο για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.

  6. Στο τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό και αφήνουμε 5 λεπτά να πάρει άρωμα.

Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με φέτα και φρέσκο ψωμί. Ιδανικό για νηστεία ή ως συνοδευτικό με λίγο λεμόνι αν θέλουμε έξτρα φρεσκάδα.