Τούρτα με επικάλυψη σοκολάτας – Εύκολη Συνταγή με Εντυπωσιακό Αποτέλεσμα

 

Αν λατρεύετε τις τούρτες με πλούσια γεύση και υπέροχη υφή, τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς! Η τούρτα σοκολάτας με καρύδια και φιλέ αμυγδάλου συνδυάζει αφράτο παντεσπάνι, βελούδινη κρέμα πατισερί και μια υπέροχη επικάλυψη που κλέβει την παράσταση. Ιδανική για γιορτές, γενέθλια ή κάθε στιγμή που θέλουμε να προσφέρουμε κάτι ξεχωριστό στους αγαπημένους μας.

Υλικά

Για τα παντεσπάνια:

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 50 γρ. κακάο άγλυκο

  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • ½ κ.γ. σόδα

  • ½ κ.γ. αλάτι

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 3 αυγά

  • 120 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο

  • 200 ml γάλα

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 100 ml ζεστός καφές φίλτρου ή νερό

Για την κρέμα πατισερί:

  • 500 ml πλήρες γάλα

  • 1 λοβός βανίλιας ή 1½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 120 γρ. ζάχαρη

  • 4 κρόκοι αυγών

  • 45 γρ. κορν φλάουρ

  • 30 γρ. βούτυρο

  • 1 πρέζα αλάτι

  • (προαιρετικά) 1 κ.σ. λικέρ ή ρούμι

Για την επικάλυψη:

  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

  • 160 ml κρέμα γάλακτος

  • 1,5 κ.σ. βούτυρο

Για τη διακόσμηση:

  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

  • 30 γρ. φιλέ αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένο

Εκτέλεση

Παντεσπάνια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.

  2. Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.

  3. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

  4. Προσθέτουμε το λάδι, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.

  5. Ενσωματώνουμε το μείγμα των στερεών υλικών και στο τέλος προσθέτουμε τον ζεστό καφέ ή νερό.

  6. Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες 20–22 εκ.

  7. Ψήνουμε για 25–30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

Κρέμα πατισερί

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τον λοβό βανίλιας ή το εκχύλισμα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να βράσει.

  2. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνουν κρεμώδεις.

  3. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.

  4. Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό γάλα στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.

  5. Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.

  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το λικέρ (αν χρησιμοποιούμε). Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

  7. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ρηχό σκεύος, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.

3. Συναρμολογούμε την τούρτα:

  • Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα και απλώνουμε τη μισή  κρέμα.

  • Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι από πάνω και πιέζουμε ελαφρά.

  • Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. 

4. Ετοιμάζουμε το γλάσο και διακοσμούμε:

  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο.

  • Το απλώνουμε στην επιφάνεια της τούρτας και στα πλαϊνά.

  • Καλύπτουμε τα πλαϊνά με τα χοντροκομμένα καρύδια.

  • Πασπαλίζουμε το πάνω μέρος με φιλέ αμυγδάλου, σχηματίζοντας ένα όμορφο στεφάνι γύρω από το σοκολατένιο κέντρο.


Tips:

  • Αν θέλουμε πιο αρωματική γεύση, προσθέτουμε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή 1 σφηνάκι λικέρ.

  • Το παντεσπάνι μπορούμε να το ψήσουμε και από την προηγούμενη μέρα – γίνεται ακόμα πιο αφράτο!