Υλικά:
-
1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα
-
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
-
200 γρ. ζάχαρη
-
3 αυγά
-
1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
50 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό)
-
Ξύσμα από 1 λεμόνι (ή/και πορτοκάλι)
-
(Προαιρετικά) 1/3 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
-
(Προαιρετικά) λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
-
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να βράσει.
-
Προσθέτουμε σιμιγδάλι, ζάχαρη, μαστίχα Χίου (αν χρησιμοποιήσουμε), και ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να αποκτά την υφή κρέμας.
-
Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
-
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια και προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα για να τα «συνηθίσουμε» στη θερμοκρασία (tempering).
-
Ενσωματώνουμε τα αυγά μέσα στην κρέμα ανακατεύοντας καλά.
-
Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ ή ταψάκι (περίπου 25×30 εκ.) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω.
-
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και/ή κανέλα.
🧊 Σερβίρισμα:
Τρώγεται ιδανικά χλιαρή ή κρύα. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμη!
-