🍰 Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο με υπέροχο άρωμα


Αφράτη και βελούδινη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο με μοναδικό άρωμα μαστίχας Χίου και ξύσμα λεμονιού. Εύκολη, παραδοσιακή συνταγή!  

Υλικά:

  • 1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα

  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 3 αυγά

  • 1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 50 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό)

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι (ή/και πορτοκάλι)

  • (Προαιρετικά) 1/3 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη

  • (Προαιρετικά) λίγη κανέλα για το πασπάλισμα

    Εκτέλεση:

    1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να βράσει.

    2. Προσθέτουμε σιμιγδάλι, ζάχαρη, μαστίχα Χίου (αν χρησιμοποιήσουμε), και ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να αποκτά την υφή κρέμας.

    3. Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.

    4. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια και προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα για να τα «συνηθίσουμε» στη θερμοκρασία (tempering).

    5. Ενσωματώνουμε τα αυγά μέσα στην κρέμα ανακατεύοντας καλά.

    6. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ ή ταψάκι (περίπου 25×30 εκ.) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

    7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω.

    8. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και/ή κανέλα.

      🧊 Σερβίρισμα:

      Τρώγεται ιδανικά χλιαρή ή κρύα. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμη!