Αγριογούρουνο Στιφάδο

 

Παραδοσιακή συνταγή για αγριογούρουνο στιφάδο με πλούσια αρώματα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια και κόκκινο κρασί. Είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα, τα γιορτινά τραπέζια ή κάθε περίσταση που θέλουμε να εντυπωσιάσουμε με αυθεντική ελληνική κουζίνα.  

Αγριογούρουνο Στιφάδο  

Υλικά (για 6 άτομα):

  • 1500 γρ. αγριογούρουνο (μπούτι ή σπάλα), κομμένο σε κομμάτια ~5 εκ.

  • 1200 γρ.μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα

  • 1 φλιτζάνι ξίδι κόκκινο

  • 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί

  • 5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση

  • 3 δαφνόφυλλα

  • 5-6 κόκκοι μπαχάρι

  • 4-5 γαρύφαλλα

  • 2 ξυλάκια κανέλας

  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο

  • 1 κ.γ. θυμάρι

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • 3 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (ή 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες)

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι


🔪 Εκτέλεση:

1. Μαρινάρισμα (απαραίτητο)

Τοποθετούμε το αγριογούρουνο σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε το ξίδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα, 2 σκελίδες σκόρδο και το μπαχάρι. Καλύπτουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες.

2. Προετοιμασία κρέατος

Στραγγίζουμε καλά το κρέας και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε και το κρατάμε στην άκρη.

3. Τα κρεμμυδάκια

Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσουν ελαφρά. Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

4. Μαγείρεμα

Στην κατσαρόλα προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για 1 λεπτό. Επιστρέφουμε το κρέας, προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο, τα υπόλοιπα μπαχαρικά, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, την κανέλα και τη ντομάτα κονκασέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να καλύπτει το φαγητό.

Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά

με μισοσκεπασμένο καπάκι για περίπου 2 – 2,5 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

5. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια:

Τα ρίχνουμε στο φαγητό την τελευταία μισή ώρα του μαγειρέματος, ώστε να μείνουν ολόκληρα και ζουμερά.


🍷 Σερβίρουμε:

Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας, τραχανά ή χυλοπίτες. Ταιριάζει υπέροχα με ένα ποτήρι παλαιωμένο κόκκινο κρασί.