Μπάμιες Λαδερές με Ντομάτα

 



Φτιάχνουμε μαζί παραδοσιακές μπάμιες λαδερές με ντομάτα – ένα αυθεντικό ελληνικό φαγητό γεμάτο γεύση, άρωμα και καλοκαιρινή νοστιμιά.

Υλικά:

  • 1 κιλό μπάμιες

  • 1/2 φλ. ξίδι

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα)

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός

  • Αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση:        

    1. Πλένουμε τις μπάμιες, κόβουμε τα κοτσάνια τους σε κωνικό σχήμα και τις ραντίζουμε με ξίδι. Τις αφήνουμε για 1 ώρα στον ήλιο ή σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

    2. Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση για 5-10 λεπτά.

    3. Ρίχνουμε τις μπάμιες και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40-50 λεπτά χωρίς να τις ανακατεύουμε έντονα, για να μη λιώσουν.

    4. Στο τέλος, πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό.

    Σερβίρισμα:
    Σερβίρουμε τις μπάμιες χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου, με μπόλικη φέτα στο πλάι και φρέσκο χωριάτικο ψωμί για μούλιασμα στη σάλτσα. Ταιριάζουν υπέροχα με ελιές, παγωμένη μπύρα ή ένα ποτήρι λευκό κρασί.