Φτιάχνουμε μαζί παραδοσιακές μπάμιες λαδερές με ντομάτα – ένα αυθεντικό ελληνικό φαγητό γεμάτο γεύση, άρωμα και καλοκαιρινή νοστιμιά.
Υλικά:
-
1 κιλό μπάμιες
-
1/2 φλ. ξίδι
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα)
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
1/2 ματσάκι μαϊντανός
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Πλένουμε τις μπάμιες, κόβουμε τα κοτσάνια τους σε κωνικό σχήμα και τις ραντίζουμε με ξίδι. Τις αφήνουμε για 1 ώρα στον ήλιο ή σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
-
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση για 5-10 λεπτά.
-
Ρίχνουμε τις μπάμιες και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40-50 λεπτά χωρίς να τις ανακατεύουμε έντονα, για να μη λιώσουν.
-
Στο τέλος, πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό.
Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε τις μπάμιες χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου, με μπόλικη φέτα στο πλάι και φρέσκο χωριάτικο ψωμί για μούλιασμα στη σάλτσα. Ταιριάζουν υπέροχα με ελιές, παγωμένη μπύρα ή ένα ποτήρι λευκό κρασί. -