Φανουρόπιτα 9 Υλικών – Σούπερ Αφράτη & Ζουμερή

Αφράτη και ζουμερή φανουρόπιτα, πλούσια σε άρωμα και γεύση, που δεν τρίβεται και μένει φρέσκια για μέρες.

Υλικά (9)

1.      500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)

2.      250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3.      200 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (ή μισό-μισό για ισορροπία γεύσης)

4.      250 ml χυμός πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένος)

5.      150 ml νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)

6.      Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

7.      2 κ.γ. κανέλα σκόνη

8.      1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη (ή μοσχοκάρυδο αν προτιμάς)

9.      150 γρ. σταφίδες ή καρύδια ψιλοκομμένα (ή μίξη)

Εκτέλεση

1.      Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C, αέρα.

2.      Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό.

3.      Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα, ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

4.      Ρίχνουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.

5.      Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, κοσκινισμένο, και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ ή κουτάλα.

6.      Πασπαλίζουμε τις σταφίδες ή τα καρύδια με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε στο μείγμα.

7.      Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί (28 εκ.).

8.      Ψήνουμε  50–55 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο.

9.      Αφήνουμε για 15–20 λεπτά να σταθεί πριν την κόψουμε.

10. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 


Γιατί αυτή η εκδοχή δεν τρίβεται:

  • Υγρά 600 ml (χυμός + νερό + λάδι) για 500 γρ. αλεύρι δίνουν μαλακή, συνεκτική ψίχα.

  • Το λάδι «κλειδώνει» την υγρασία και δεν αφήνει την πίτα να στεγνώσει.

  • Το σωστό ανακάτεμα χωρίς υπερβολικό χτύπημα κρατά την ελαστικότητα.