Υλικά (9)
1. 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
μόνο του (κοσκινισμένο)
2.
250 γρ. ζάχαρη
κρυσταλλική
3. 200 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (ή μισό-μισό για ισορροπία γεύσης)
4.
250 ml χυμός
πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένος)
5. 150 ml νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
6.
Ξύσμα από 2
πορτοκάλια
7.
2 κ.γ. κανέλα
σκόνη
8. 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη (ή
μοσχοκάρυδο αν προτιμάς)
9. 150 γρ. σταφίδες ή καρύδια
ψιλοκομμένα (ή μίξη)
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C, αέρα.
2. Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε το
λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό.
3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το
ξύσμα, ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
4. Ρίχνουμε την κανέλα και το
γαρύφαλλο.
5. Προσθέτουμε το αλεύρι
σταδιακά, κοσκινισμένο, και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ ή κουτάλα.
6. Πασπαλίζουμε τις σταφίδες ή τα καρύδια με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε στο μείγμα.
7. Αδειάζουμε το μείγμα σε
λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί (28 εκ.).
8. Ψήνουμε 50–55 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο.
9. Αφήνουμε για 15–20 λεπτά να
σταθεί πριν την κόψουμε.
10. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Γιατί αυτή η εκδοχή δεν τρίβεται:
-
Υγρά 600 ml (χυμός + νερό + λάδι) για 500 γρ. αλεύρι δίνουν μαλακή, συνεκτική ψίχα.
-
Το λάδι «κλειδώνει» την υγρασία και δεν αφήνει την πίτα να στεγνώσει.
-
Το σωστό ανακάτεμα χωρίς υπερβολικό χτύπημα κρατά την ελαστικότητα.