Αν αγαπάτε τα επιδόρπια που συνδυάζουν ιταλική φινέτσα με ελληνική γλυκιά νοσταλγία, τότε αυτή η πανακότα με σιρόπι από γλυκό βύσσινο θα σας κλέψει την καρδιά. Η βελούδινη υφή της πανακότας ταιριάζει τέλεια με το αρωματικό βύσσινο και το αποτέλεσμα είναι δροσερό, ανάλαφρο και φίνο. Ένα επιδόρπιο ιδανικό για καλοκαιρινά τραπέζια ή για τις στιγμές που θέλετε κάτι ιδιαίτερο!
Δοκιμάστε το και θα δείτε πώς ένα κλασικό ιταλικό γλυκό μεταμορφώνεται με ένα αγαπημένο ελληνικό "γλυκό του κουταλιού". 🍒🍒 Υλικά (για 6 φορμάκια)
Για την πανακότα
-
500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
-
100 ml φρέσκο γάλα
-
70 γρ. ζάχαρη
-
1 λοβό βανίλιας (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
-
6 γρ. φύλλα ζελατίνης (περίπου 3 φύλλα)
Για το σιρόπι με γλυκό βύσσινο
-
6–8 κουταλιές γλυκό βύσσινο (μαζί με το σιρόπι του)
-
1–2 κουταλιές νερό (προαιρετικά, αν είναι πολύ πηχτό το σιρόπι)
-
1/2 κ.γ. χυμός λεμονιού (προαιρετικά, για ισορροπία)
Για το σερβίρισμα
-
2–3 βύσσινα από το γλυκό για κάθε μερίδα
-
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
👩🍳 Εκτέλεση
1. Μουσκεύουμε τη ζελατίνη
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5-7 λεπτά, να μαλακώσουν.
2. Φτιάχνουμε την πανακότα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να αχνίζει (δεν πρέπει να βράσει).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε τη ζελατίνη και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
3. Μοιράζουμε σε φορμάκια
Ρίχνουμε το μείγμα σε 6 ατομικά φορμάκια (ή ποτηράκια) και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι να πήξουν.
4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τις κουταλιές από το γλυκό βύσσινο και, αν θέλουμε, λίγο νερό για να γίνει πιο ρευστό το σιρόπι. Ζεσταίνουμε ελαφρώς (όχι βράσιμο), ανακατεύουμε, και προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού για οξύτητα. Αφήνουμε να κρυώσει.
5. Σερβίρισμα
Για να ξεφορμάρουμε την πανακότα, βυθίζουμε προσεκτικά τα φορμάκια σε χλιαρό νερό για 10 δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζουμε σε πιατάκι.
Περιχύνουμε με σιρόπι βύσσινο και 2-3 καρπούς από το γλυκό σε κάθε μερίδα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη.
💡 Tips
-
Αν θες πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να βάλεις 300 ml κρέμα + 300 ml γάλα.
-
Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείς να τη σερβίρεις σε ποτήρι και να βάλεις το σιρόπι από πάνω χωρίς ξεφορμάρισμα.
-
Το γλυκό βύσσινο πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να αναδειχθεί η γεύση.