Υλικά
-
500 γρ. σπαγγέτι ή ταλιατέλες
-
200 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
-
250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά)
-
80 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη
-
2 αυγά (ολόκληρα)
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. βούτυρο
-
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-
Λίγο αλάτι (προσοχή λόγω μπέικον & τυριού)
Εκτέλεση
-
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σύμφωνα 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό τους πριν τα στραγγίσουμε. -
Σοτάρουμε το μπέικον σε μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, μέχρι να γίνει τραγανό και να βγάλει τα αρώματά του.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. -
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος, την τριμμένη παρμεζάνα και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-
Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μπεν μαρί: τοποθετούμε το μπολ πάνω σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (χωρίς να ακουμπά το νερό) και ανακατεύουμε συνεχώς για 3–4 λεπτά, μέχρι να φτάσει περίπου στους 70°C και να πήξει ελαφρά.
-
Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι με το μπέικον και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα αυγών-κρέμας-τυριού.
Ανακατεύουμε δυνατά για να καλυφθούν ομοιόμορφα τα μακαρόνια, προσθέτοντας λίγο από το νερό που κρατήσαμε αν θέλουμε πιο ρευστή σάλτσα. -
Σερβίρουμε αμέσως, με την
έξτρα παρμεζάνα ή τη γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.
💡 Συμβουλές:
-
Αν δεν θέλουμε μπεν μαρί, μπορούμε να ρίξουμε το μείγμα αυγών-κρέμας κατευθείαν στο τηγάνι εκτός φωτιάς, αλλά πρέπει να ανακατεύουμε πολύ γρήγορα για 1-2 λεπτά ώστε τα αυγά να ψηθούν από τα μακαρόνια που είναι καυτά.
-
Το νερό των μακαρονιών βοηθά τη σάλτσα να γίνει πιο βελούδινη και να δέσει.