Καρμπονάρα με κρέμα γάλακτος & μπέικον

 


Υλικά  

  • 500 γρ. σπαγγέτι ή ταλιατέλες

  • 200 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια

  • 250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά)

  • 80 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη

  • 2 αυγά (ολόκληρα)

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. βούτυρο

  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • Λίγο αλάτι (προσοχή λόγω μπέικον & τυριού)


Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σύμφωνα 2 λεπτά  λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
    Κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό τους πριν τα στραγγίσουμε.

  2. Σοτάρουμε το μπέικον σε μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, μέχρι να γίνει τραγανό και να βγάλει τα αρώματά του.
    Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.

  3. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος, την τριμμένη παρμεζάνα και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  4. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μπεν μαρί: τοποθετούμε το μπολ πάνω σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (χωρίς να ακουμπά το νερό) και ανακατεύουμε συνεχώς για 3–4 λεπτά, μέχρι να φτάσει περίπου στους 70°C και να πήξει ελαφρά.

  5. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι με το μπέικον και ανακατεύουμε καλά.
    Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα αυγών-κρέμας-τυριού.
    Ανακατεύουμε δυνατά για να καλυφθούν ομοιόμορφα τα μακαρόνια, προσθέτοντας λίγο από το νερό που κρατήσαμε αν θέλουμε πιο ρευστή σάλτσα.

  6. Σερβίρουμε αμέσως, με την

    έξτρα παρμεζάνα ή τη γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.


💡 Συμβουλές:

  • Αν δεν θέλουμε μπεν μαρί, μπορούμε να ρίξουμε το μείγμα αυγών-κρέμας κατευθείαν στο τηγάνι εκτός φωτιάς, αλλά πρέπει να ανακατεύουμε πολύ γρήγορα για 1-2 λεπτά ώστε τα αυγά να ψηθούν από τα μακαρόνια που είναι καυτά.

  • Το νερό των μακαρονιών βοηθά τη σάλτσα να γίνει πιο βελούδινη και να δέσει.