📝 Υλικά (για ταψί περίπου 25×35 εκ.)
Λαζάνια
500 γρ. λαζάνια (συνήθως περισσεύουν φύλλα)
Για τη γέμιση με κιμά & σπανάκι
-
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-
500 γρ. σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο, καλά στραγγισμένο)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή πολτός ντομάτας
-
1 κ.γ. ρίγανη
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τυρί
-
250 γρ. φέτα σε τρίμματα
-
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Για τη μπεσαμέλ
-
60 γρ. βούτυρο
-
60 γρ. αλεύρι
-
1 λίτρο φρέσκο γάλα
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
-
Αλάτι & πιπέρι
-
1 αυγό (προαιρετικό, για πιο σταθερή μπεσαμέλ)
👩🍳 Εκτέλεση
1️⃣ Γέμιση κιμά & σπανάκι
-
Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
-
Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε 1 λεπτό.
-
Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
-
Προσθέτουμε ντομάτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει ~15 λεπτά μέχρι να «δέσει».
-
Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθούν τα υγρά.
2️⃣ Μπεσαμέλ
-
Σε κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο.
-
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
-
Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει.
-
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και, αν θέλουμε, χτυπημένο αυγό στο τέλος.
3️⃣ Στήσιμο στο ταψί
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
-
Στρώνουμε λίγη μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού.
-
Βάζουμε μια στρώση λαζάνια.
-
Στρώνουμε μισή γέμιση κιμά & σπανακιού.
-
Πασπαλίζουμε με μισή φέτα & λίγη γραβιέρα.
-
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας (λαζάνια→ γέμιση → φέτα/γραβιέρα).
-
Τελειώνουμε με φύλλα λαζάνι και από πάνω όλη τη μπεσαμέλ.
-
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
4️⃣ Ψήσιμο
-
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά. Βγάζουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
-
Αφήνουμε να σταθεί 15 λεπτά πριν το κόψουμε, για να «δέσει».