Λαζάνια φούρνου με κιμά, σπανάκι και φέτα!

Απολαυστικά λαζάνια φούρνου με κιμά, σπανάκι και φέτα. Τέλεια συνταγή με αφράτη μπεσαμέλ και χρυσαφένια κρούστα για κάθε περίσταση.

📝 Υλικά (για ταψί περίπου 25×35 εκ.)

Λαζάνια

  • 500 γρ. λαζάνια (συνήθως περισσεύουν φύλλα)

Για τη γέμιση με κιμά & σπανάκι

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

  • 500 γρ. σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο, καλά στραγγισμένο)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή πολτός ντομάτας

  • 1 κ.γ. ρίγανη

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τυρί

  • 250 γρ. φέτα σε τρίμματα

  • 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 60 γρ. βούτυρο

  • 60 γρ. αλεύρι

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα

  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

  • Αλάτι & πιπέρι

  • 1 αυγό (προαιρετικό, για πιο σταθερή μπεσαμέλ)

 

👩‍🍳 Εκτέλεση

1️⃣ Γέμιση κιμά & σπανάκι

  1. Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.

  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε 1 λεπτό.

  3. Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

  4. Προσθέτουμε ντομάτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει ~15 λεπτά μέχρι να «δέσει».

  5. Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθούν τα υγρά.


2️⃣ Μπεσαμέλ

  1. Σε κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο.

  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

  3. Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει.

  4. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και, αν θέλουμε, χτυπημένο αυγό στο τέλος.


3️⃣ Στήσιμο στο ταψί

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

  2. Στρώνουμε λίγη μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού.

  3. Βάζουμε μια στρώση λαζάνια.

  4. Στρώνουμε μισή γέμιση κιμά & σπανακιού.

  5. Πασπαλίζουμε με μισή φέτα & λίγη γραβιέρα.

  6. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας (λαζάνια→ γέμιση → φέτα/γραβιέρα).

  7. Τελειώνουμε με φύλλα λαζάνι και από πάνω όλη τη μπεσαμέλ.

  8. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.


4️⃣ Ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά. Βγάζουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

  • Αφήνουμε να σταθεί 15 λεπτά πριν το κόψουμε, για να «δέσει».