-
500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
-
½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
-
½ κ.γλ. αλάτι
-
250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
200γρ ζάχαρη κρυσταλλική
-
120γρ ζάχαρη άχνη
-
5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
-
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόροι από 1 λοβό
-
300ml γάλα πλήρες
-
60ml γιαούρτι στραγγιστό
-
80ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) ή 160°C (αέρα).
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα 24-26εκ. ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
-
Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Κοσκινίζουμε δύο φορές για πιο αφράτο αποτέλεσμα.
-
Χτυπάμε το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη και την άχνη στο μίξερ 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
-
Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε τη βανίλια.
-
Ανακατεύουμε σε κανάτα το γάλα, το γιαούρτι και το λάδι.
-
Προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, χτυπάμε ελαφρά να φύγουν οι φυσαλίδες και ψήνουμε 50-60 λεπτά μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο.
-
Αφήνουμε το κέικ να σταθεί 15 λεπτά στη φόρμα και ξεφορμάρουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Μυστικά
-
Συνδυάζουμε κρυσταλλική και άχνη ζάχαρη για πιο φίνα υφή.
-
Το γιαούρτι κρατά το κέικ ζουμερό χωρίς να βαραίνει.
-
Λίγο λάδι μαζί με το βούτυρο το διατηρεί αφράτο για μέρες.
-
Για πιο δυνατό άρωμα, ζεσταίνουμε το γάλα και αφήνουμε μέσα τον λοβό βανίλιας πριν τον χρησιμοποιήσουμε.