Κέικ Βανίλιας “Σύννεφο”


Αυτή η συνταγή είναι φτιαγμένη για να δίνει πάντα το πιο αφράτο, ανάλαφρο αποτέλεσμα – λιώνει στο στόμα και μένει ζουμερό για μέρες. Με λίγα υλικά και μερικά μικρά μυστικά, το καθημερινό κέικ μεταμορφώνεται σε ένα γλυκό "σύννεφο" που συνοδεύει τέλεια καφέ ή γάλα.
 
Υλικά
  • 500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

  • ½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής

  • ½ κ.γλ. αλάτι

  • 250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 200γρ ζάχαρη κρυσταλλική

  • 120γρ ζάχαρη άχνη

  • 5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόροι από 1 λοβό

  • 300ml γάλα πλήρες

  • 60ml γιαούρτι στραγγιστό

  • 80ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο


Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) ή 160°C (αέρα). 

  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα 24-26εκ. ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

  3. Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Κοσκινίζουμε δύο φορές για πιο αφράτο αποτέλεσμα.

  4. Χτυπάμε το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη και την άχνη στο μίξερ 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.

  5. Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα

  6. Προσθέτουμε τη βανίλια.

  7. Ανακατεύουμε σε κανάτα το γάλα, το γιαούρτι και το λάδι.

  8. Προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  9. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, χτυπάμε ελαφρά να φύγουν οι φυσαλίδες και ψήνουμε 50-60 λεπτά μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο.

  10. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί 15 λεπτά στη φόρμα και ξεφορμάρουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.


Μυστικά

  • Συνδυάζουμε κρυσταλλική και άχνη ζάχαρη για πιο φίνα υφή.

  • Το γιαούρτι κρατά το κέικ ζουμερό χωρίς να βαραίνει.

  • Λίγο λάδι μαζί με το βούτυρο το διατηρεί αφράτο για μέρες.

  • Για πιο δυνατό άρωμα, ζεσταίνουμε το γάλα και αφήνουμε μέσα τον λοβό βανίλιας πριν τον χρησιμοποιήσουμε.