Μοσχαράκι κοκκινιστό


Παραδοσιακή ελληνική συνταγή για κοκκινιστό κρέας με ντομάτα και μυρωδικά. Εύκολη, νόστιμη και ιδανική για οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά  

  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

  • 1 καρότο σε ροδέλες

  • 1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη (400 γρ.) ή 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες

  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • ½ ποτήρι κόκκινο κρασί

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 1 ξυλάκι κανέλα (ή λίγο κανέλα σκόνη)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Λίγη ζάχαρη (για την οξύτητα της ντομάτας)

  • Νερό ή ζωμός κρέατος

    Εκτέλεση

    1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε προσωρινά.

    2.  Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

    3.  Ξαναβάζουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το     αλκοόλ.

    4. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ποτήρι νερό ή ζωμό.

    5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1,5 – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.


    Σερβίρεται

    •  Παραδοσιακά με μακαρόνια, πατάτες τηγανητές, ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας.

    • Ταιριάζει υπέροχα και με χυλοπίτες ή τραχανά σε πιο χωριάτικη εκδοχή.