Παραδοσιακή ελληνική συνταγή για κοκκινιστό κρέας με ντομάτα και μυρωδικά. Εύκολη, νόστιμη και ιδανική για οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά
-
1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
-
1 καρότο σε ροδέλες
-
1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη (400 γρ.) ή 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
-
1 φύλλο δάφνης
-
1 ξυλάκι κανέλα (ή λίγο κανέλα σκόνη)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Λίγη ζάχαρη (για την οξύτητα της ντομάτας)
-
Νερό ή ζωμός κρέατος
Εκτέλεση
-
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε προσωρινά.
-
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
-
Ξαναβάζουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Προσθέτουμε τον πελτέ, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ποτήρι νερό ή ζωμό.
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1,5 – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Σερβίρεται
-
Παραδοσιακά με μακαρόνια, πατάτες τηγανητές, ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας.
-
Ταιριάζει υπέροχα και με χυλοπίτες ή τραχανά σε πιο χωριάτικη εκδοχή.
-
