Υλικά
Για το κέικ
-
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
210 γρ. ζάχαρη
-
250 ml γάλα
-
50 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
-
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
-
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
-
60 ml φυτικό λάδι
-
15 ml χυμός λεμονιού
-
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-
60 ml βραστό νερό ή βραστός στιγμιαίος καφές
Για τη γκανάζ
-
370 γρ. μαύρη σοκολάτα (55%–65%), ψιλοκομμένη
-
250 ml κρέμα γάλακτος 35%
-
30 ml μέλι
-
55 γρ. ανάλατο βούτυρο
Για το σιρόπι κακάο
-
125 ml νερό
-
40 γρ. ζάχαρη
-
1 κουταλιά της σούπας κακάο
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε το κέικ
-
Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180°C.
-
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γάλα με τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε για 5 λεπτά να "κόψει" (δημιουργώντας buttermilk).
-
Σε άλλο μπολ, κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.
-
Σε μεγαλύτερο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε αργά το λάδι ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το buttermilk (χυμός λεμονιού με το γάλα), και τα στερεά υλικά.
-
Προσθέτουμε το βραστό νερό ή τον βραστό καφέ (όχι απλώς ζεστό) και ανακατεύουμε απαλά. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για να ενεργοποιηθεί η σόδα και να δώσει στο κέικ την απαλή του υφή.
-
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 20εκ. και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.
Αφού το βγάλουμε από τη φόρμα το αφήνουμε να κρυώσει τελείως για περίπου 3 ώρες, τοποθετώντας το σε μια σχάρα.
2. Φτιάχνουμε το σιρόπι κακάο
-
Σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο.
-
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί.
3. Ετοιμάζουμε τη γκανάζ
-
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι, μέχρι να αρχίσει να βράζει ελαφρά στις άκρες.
-
Ρίχνουμε την καυτή κρέμα πάνω στη σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεί για 2 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε.
-
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι η γκανάζ να γίνει λεία και γυαλιστερή. Την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.
4. Συναρμολογούμε το κέικ
-
Κόβουμε το κέικ οριζόντια στη μέση, ώστε να έχουμε δύο στρώσεις.
-
Τοποθετούμε την κάτω στρώση σε πιατέλα και ρίχνουμε το μισό σιρόπι κακάο, αφήνοντάς το να απορροφηθεί.
-
Αλείφουμε με περίπου το 1/3 της γκανάζ.
-
Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη στρώση κέικ, ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη γκανάζ στην επιφάνεια και στα πλαϊνά.
-
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.
Σημειώσεις επιτυχίας
-
Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος πριν μπει το κέικ, για να φουσκώσει σωστά και να μην “καθίσει”.
-
Ψήνουμε μέχρι να είναι πλήρως έτοιμο στο κέντρο· αν βγει νωρίτερα από τον φούρνο, μπορεί να “καθίσει” καθώς κρυώνει.
-
Το νερό ή ο καφές πρέπει να είναι βραστός τη στιγμή που τον προσθέτουμε στο μείγμα. Αυτή η λεπτομέρεια είναι καθοριστική για την υφή του κέικ.
-
-