Μακαρόνια ολικής με σάλτσα λαχανικών

Υλικά  

  • 500 γρ. μακαρόνια ολικής  

  • 2 μελιτζάνες μέτριες, κομμένες σε καρέ

  • 2 κολοκυθάκια μέτρια, κομμένα σε καρέ

  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά (προαιρετική), κομμένη σε καρέ

  • 2–3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή ψιλοκομμένες (ή 400 γρ. κονκασέ)

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1 κ.γ. ζάχαρη (για να ισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας)

  • ½ κ.γ. ρίγανη ή βασιλικό

  • Τριμμένη παρμεζάνα  


 Εκτέλεση

1.  Βράζουμε τα μακαρόνια ολικής σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, κατά προτίμηση να είναι al dente. Κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό τους.

2.  Κόβουμε μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους. Αν θέλουμε, αφήνουμε τις μελιτζάνες με λίγο αλάτι σε σουρωτήρι για 15–20 λεπτά να φύγει η πικράδα, μετά τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε.

3.     Σε μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σωτάρουμε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν (περίπου 8–10 λεπτά). Τις αφαιρούμε και κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2–3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και την πιπεριά (αν χρησιμοποιήσουμε) και σωτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.

4. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη ή βασιλικό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 10–15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

5.    Ρίχνουμε τις μελιτζάνες πίσω στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό από το βράσιμο των μακαρονιών για να γίνει πιο βελούδινη.

6.      Στραγγίζουμε τα μακαρόνια, προσθέτουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.  Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και με τριμμένη παρμεζάνα. 


📌 Tip: Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, μπορείς να ψήσεις τις μελιτζάνες στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο πριν τις προσθέσεις στη σάλτσα. Θα δώσει πιο "καπνιστό" αποτέλεσμα.