🐟 Ψαρόσουπα με κοκκινόψαρα και λαχανικά


Θρεπτική και γεμάτη γεύση σούπα, ιδανική για χειμώνα ή καλοκαίρι.  

Υλικά  

  • 1 – 1,5 κιλό κοκκινόψαρα (καθαρισμένα, κρατάμε κεφάλια/κόκαλα για το ζουμί)

  • 2 πατάτες σε κύβους

  • 2 καρότα σε ροδέλες

  • 1 κολοκύθι σε μισοφέγγαρα

  • 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο

  • 1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο

  • 2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι

  • 1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη (ή 2 κ.σ. πελτέ αραιωμένο)

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 5–6 κόκκοι πιπέρι

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 4–5 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι & πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Ζωμός ψαριού

    • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κεφάλια, τα κόκαλα και όσα μικρά ψάρια έχουμε.

    • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και νερό να τα σκεπάσει.

    • Βράζουμε 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας.

    • Σουρώνουμε καλά τον ζωμό και τον κρατάμε.

  2. Λαχανικά

    • Σε καθαρή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το πράσο και το καρότο.

    • Προσθέτουμε την πατάτα, το κολοκύθι, το σέλινο και τη ντομάτα.

    • Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό.

    • Βράζουμε 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

  3. Το ψάρι

    • Προσθέτουμε τα καθαρισμένα φιλέτα κοκκινόψαρου (ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια).

    • Βράζουμε άλλα 8–10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε πολύ.

  4. Δέσιμο

    • Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, αλατίζουμε και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    • Για πιο πηχτή υφή: πολτοποιούμε μερικά από τα λαχανικά με λίγο ζωμό και τα ξαναρίχνουμε μέσα.


Σερβίρισμα

  • Περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και φρέσκο μαϊντανό.

  • Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή παξιμάδι.