Θρεπτική και γεμάτη γεύση σούπα, ιδανική για χειμώνα ή καλοκαίρι.
Υλικά
-
1 – 1,5 κιλό κοκκινόψαρα (καθαρισμένα, κρατάμε κεφάλια/κόκαλα για το ζουμί)
-
2 πατάτες σε κύβους
-
2 καρότα σε ροδέλες
-
1 κολοκύθι σε μισοφέγγαρα
-
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
-
1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
-
2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι
-
1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη (ή 2 κ.σ. πελτέ αραιωμένο)
-
1 φύλλο δάφνης
-
5–6 κόκκοι πιπέρι
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
4–5 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
-
Ζωμός ψαριού
-
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κεφάλια, τα κόκαλα και όσα μικρά ψάρια έχουμε.
-
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και νερό να τα σκεπάσει.
-
Βράζουμε 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας.
-
Σουρώνουμε καλά τον ζωμό και τον κρατάμε.
-
-
Λαχανικά
-
Σε καθαρή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το πράσο και το καρότο.
-
Προσθέτουμε την πατάτα, το κολοκύθι, το σέλινο και τη ντομάτα.
-
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό.
-
Βράζουμε 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
-
-
Το ψάρι
-
Προσθέτουμε τα καθαρισμένα φιλέτα κοκκινόψαρου (ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια).
-
Βράζουμε άλλα 8–10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε πολύ.
-
-
Δέσιμο
-
Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, αλατίζουμε και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-
Για πιο πηχτή υφή: πολτοποιούμε μερικά από τα λαχανικά με λίγο ζωμό και τα ξαναρίχνουμε μέσα.
-
Σερβίρισμα
-
Περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και φρέσκο μαϊντανό.
-
Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή παξιμάδι.