Ταχινόπιτες Στριφτάρια – Παραδοσιακή Απόλαυση


Ανακάλυψε την αυθεντική συνταγή για ταχινόπιτες στριφτάρια, τραγανές απ’ έξω και αφράτες μέσα, γεμισμένες με πλούσιο ταχίνι και αρωματική κανέλα. Ιδανικές για πρωινό ή απογευματινό κέρασμα. 

Υλικά (για 8 ταχινόπιτες)

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)

  • 250 ml χλιαρό νερό

  • 50 ml ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. ζάχαρη 

  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. ταχίνι

  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή ή 120 γρ. μέλι

  • 1 κ.σ. κανέλα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (για άλειμμα)

    Εκτέλεση

    1. Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

    2. Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και το ελαιόλαδο.

    3. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική και απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα.

    4. Ανακατεύουμε το ταχίνι, τη ζάχαρη και την κανέλα σε μπολ μέχρι να γίνουν κρέμα.

    5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια.

    6. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.

    7. Αλείφουμε με το μείγμα ταχινιού και ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο.

    8. Τυλίγουμε σε ρολό και στρίβουμε σε σαλιγκάρι (στριφτάρι).

    9. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να φουσκώσουν 20 λεπτά.

    10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


    💡 Tip: Για πιο τραγανές ταχινόπιτες, αλείψτε τις πριν το ψήσιμο με λίγο νερό και πασπαλίστε με ζάχαρη.