Ανακάλυψε την αυθεντική συνταγή για ταχινόπιτες στριφτάρια, τραγανές απ’ έξω και αφράτες μέσα, γεμισμένες με πλούσιο ταχίνι και αρωματική κανέλα. Ιδανικές για πρωινό ή απογευματινό κέρασμα.
Υλικά (για 8 ταχινόπιτες)
Για τη ζύμη:
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
-
250 ml χλιαρό νερό
-
50 ml ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
-
200 γρ. ταχίνι
-
150 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή ή 120 γρ. μέλι
-
1 κ.σ. κανέλα
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο (για άλειμμα)
Εκτέλεση
-
Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
-
Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και το ελαιόλαδο.
-
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική και απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα.
-
Ανακατεύουμε το ταχίνι, τη ζάχαρη και την κανέλα σε μπολ μέχρι να γίνουν κρέμα.
-
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια.
-
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.
-
Αλείφουμε με το μείγμα ταχινιού και ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο.
-
Τυλίγουμε σε ρολό και στρίβουμε σε σαλιγκάρι (στριφτάρι).
-
Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να φουσκώσουν 20 λεπτά.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
💡 Tip: Για πιο τραγανές ταχινόπιτες, αλείψτε τις πριν το ψήσιμο με λίγο νερό και πασπαλίστε με ζάχαρη.
-