Κοτόπουλο με πατάτες στην κατσαρόλα


📝 Υλικά  

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1,2 κιλά) κομμένο σε μερίδες

  • 6–8 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2–3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες

  • 400 γρ. χυμός ντομάτας (ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα)

  • ½ φλ. ελαιόλαδο

  • 1–2 φύλλα δάφνης

  • ½ κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για να κόψει την οξύτητα της ντομάτας)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)

  • 1–2 ποτήρια ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου

    👩‍🍳 Εκτέλεση

    1. Σοτάρισμα κοτόπουλου
      Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μέτρια-δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα βγάζουμε προσωρινά σε πιάτο.

    2. Σοτάρισμα λαχανικών
      Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν άρωμα.

    3. Προσθήκη ντομάτας
      Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και, αν θέλουμε, ρίγανη ή θυμάρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία-δυο βράσεις.

    4. Συνδυασμός
      Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε το ζεστό νερό ή τον ζωμό, τόσο ώστε να καλυφθούν σχεδόν τα υλικά.

    5. Μαγείρεμα
      Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45–60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και οι πατάτες, και να δέσει η σάλτσα.

    6. Σερβίρισμα
      Σερβίρουμε ζεστό, με φρέσκο ψωμί για να βουτήξουμε στη σάλτσα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό που ταιριάζει πολύ με τα μαγειρευτά με πατάτες ή με ψιλοκομμένο βασιλικό για πιο"μεσογειακ" αίσθηση, ειδικά αν θέλουμε να τονίσουμε τη γεύση της ντομάτας.