📝 Υλικά
-
1 κοτόπουλο (περίπου 1,2 κιλά) κομμένο σε μερίδες
-
6–8 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2–3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
-
400 γρ. χυμός ντομάτας (ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα)
-
½ φλ. ελαιόλαδο
-
1–2 φύλλα δάφνης
-
½ κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για να κόψει την οξύτητα της ντομάτας)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)
-
1–2 ποτήρια ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου
👩🍳 Εκτέλεση
-
Σοτάρισμα κοτόπουλου
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μέτρια-δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα βγάζουμε προσωρινά σε πιάτο. -
Σοτάρισμα λαχανικών
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν άρωμα. -
Προσθήκη ντομάτας
Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και, αν θέλουμε, ρίγανη ή θυμάρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία-δυο βράσεις. -
Συνδυασμός
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε το ζεστό νερό ή τον ζωμό, τόσο ώστε να καλυφθούν σχεδόν τα υλικά. -
Μαγείρεμα
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45–60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και οι πατάτες, και να δέσει η σάλτσα. -
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε ζεστό, με φρέσκο ψωμί για να βουτήξουμε στη σάλτσα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό που ταιριάζει πολύ με τα μαγειρευτά με πατάτες ή με ψιλοκομμένο βασιλικό για πιο"μεσογειακ" αίσθηση, ειδικά αν θέλουμε να τονίσουμε τη γεύση της ντομάτας.
-