Σταφιδόψωμα Παραδοσιακά, Αφράτα & Αρωματικά

Αφράτα, μυρωδάτα σταφιδόψωμα, με πλούσια γεύση και υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού και κανέλας.

Υλικά (για περίπου 10-12 σταφιδόψωμα)

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σκληρό για τσουρέκια)

  • 75 γρ. ζάχαρη

  • 80 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια)

  • 250 ml χλιαρό γάλα (ή χλιαρό νερό για νηστίσιμη εκδοχή)

  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες (ή και ξανθές)

  • 1/2 κ.γ. κανέλα

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 1 κ.σ. νερό

  • Σουσάμι (κατά βούληση)


Εκτέλεση

  1. Μούλιασμα σταφίδων: Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά.

  2. Ζύμωμα: Σε μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και λίγη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ζάχαρη, λάδι, κανέλα, ξύσμα και αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Προσθέτουμε τις σταφίδες στο τέλος και ζυμώνουμε απαλά να ενσωματωθούν.

  3. Φούσκωμα: Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1-1.5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  4. Πλάσιμο: Πλάθουμε 10-12 μικρά σταφιδόψωμα στο σχήμα που μας αρέσει και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

  5. Αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.

  6. Άλειμμα & σουσάμι: Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το άλλειμμα με αυγό είναι προαιρετικό.

  7. Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρας) για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.


✔️ Tips Επιτυχίας

  • Μην παραλείψεις το ξύσμα πορτοκαλιού – δίνει απίθανο άρωμα και ελληνικό χαρακτήρα.

  • Αν θέλεις πιο ζουμερά σταφιδόψωμα, μπορείς να προσθέσεις 1-2 κ.σ. μέλι στη ζύμη.

  • Για έξτρα γυαλάδα, άλειψε τα σταφιδόψωμα με λίγο μέλι διαλυμένο σε νερό αμέσως μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο.