Υλικά (για περίπου 10-12 σταφιδόψωμα)
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σκληρό για τσουρέκια)
-
75 γρ. ζάχαρη
-
80 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια)
-
250 ml χλιαρό γάλα (ή χλιαρό νερό για νηστίσιμη εκδοχή)
-
100 γρ. σταφίδες μαύρες (ή και ξανθές)
-
1/2 κ.γ. κανέλα
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 1 κ.σ. νερό
-
Σουσάμι (κατά βούληση)
Εκτέλεση
-
Μούλιασμα σταφίδων: Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά.
-
Ζύμωμα: Σε μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και λίγη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ζάχαρη, λάδι, κανέλα, ξύσμα και αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Προσθέτουμε τις σταφίδες στο τέλος και ζυμώνουμε απαλά να ενσωματωθούν.
-
Φούσκωμα: Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1-1.5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Πλάσιμο: Πλάθουμε 10-12 μικρά σταφιδόψωμα στο σχήμα που μας αρέσει και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
-
Αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.
-
Άλειμμα & σουσάμι: Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το άλλειμμα με αυγό είναι προαιρετικό.
-
Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρας) για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
✔️ Tips Επιτυχίας
-
Μην παραλείψεις το ξύσμα πορτοκαλιού – δίνει απίθανο άρωμα και ελληνικό χαρακτήρα.
-
Αν θέλεις πιο ζουμερά σταφιδόψωμα, μπορείς να προσθέσεις 1-2 κ.σ. μέλι στη ζύμη.
-
Για έξτρα γυαλάδα, άλειψε τα σταφιδόψωμα με λίγο μέλι διαλυμένο σε νερό αμέσως μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο.