Υλικά
Για τους λαχανοντολμάδες:
-
1 μέτριο λάχανο αφράτο
-
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή μισό μοσχάρι - μισό χοιρινό για πιο ζουμερό αποτέλεσμα)
-
2 μεγαλωπά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
1 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 κ.γ. κίμινο (προαιρετικά)
-
1 κ.σ. χυμό λεμονιού (για το μείγμα)
Σάλτσα αυγολέμονο
-
2 αυγά
-
Χυμός από 1–2 λεμόνια (ανάλογα την οξύτητα που θέλουμε)
-
1 φλ. ζωμός από την κατσαρόλα
Σάλτσα κρέμα με κορν φλάουρ
-
1,5 φλ. ζωμός από την κατσαρόλα
-
2 κ.σ. κορν φλάουρ
-
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία λάχανου:
Βράζουμε ολόκληρο το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 5–7 λεπτά και αφαιρούμε σταδιακά τα φύλλα ώστε να μαλακώσουν χωρίς να σκιστούν. Κόβουμε το χοντρό κοτσάνι από κάθε φύλλο για να τυλίγεται εύκολα. -
Γέμιση:
Σε μπολ, βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το κίμινο (αν βάλουμε), το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού. Ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. -
Τύλιγμα:
Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανου, βάζουμε 1–1,5 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά, διπλώνοντας πρώτα τα πλαϊνά και μετά ρολάρουμε. Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας λίγα φύλλα λάχανου για να μην κολλήσουν. -
Μαγείρεμα:
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες σε στρώσεις, ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο και νερό, ίσα που να να καλυφθούν. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους συγκρατεί και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 λεπτά.
Σάλτσα αυγολέμονο
Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ, προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε σιγά-σιγά 1 φλ. από τον ζεστό ζωμό των λαχανοντολμάδων, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, κουνάμε ελαφρά και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά (χωρίς να βράσει).
Σάλτσα κρέμα με κορν φλάουρ
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό. Σε κατσαρολάκι, βάζουμε 1,5 φλ. ζωμό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ διαλυμένο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Προαιρετικά, προσθέτουμε και το βούτυρο για πιο βελούδινη υφή.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες είτε με την κλασική σάλτσα αυγολέμονο για πιο αρωματική και παραδοσιακή γεύση, είτε με κρέμα κορν φλάουρ για πιο πηχτή και απαλή σάλτσα. Και στις δύο περιπτώσεις, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο, πριν τους απολαύσουμε.
-
-