Μια απλή αλλά εξαιρετικά αρωματική συνταγή για ψητά ψάρια στον φούρνο με υπέροχη γεύση και μοναδικά αρώματα!!
Υλικά:
-
2-4 φρέσκα ψάρια (τσιπούρες, μελανούρια ή παρόμοια), καθαρισμένα και πλυμένα
-
2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
-
1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
1 κουταλάκι ρίγανη
-
Φρέσκος μαϊντανός (προαιρετικά)
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Προαιρετικά: λίγη πάπρικα ή μπούκοβο για πιο έντονη γεύση
Εκτέλεση:
-
Χάραγμα ψαριών:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε 2-3 λοξές χαρακιές σε κάθε πλευρά των ψαριών. Αυτό βοηθά να ψηθούν πιο καλά εσωτερικά και να πάρουν καλύτερα τα αρώματα. -
Προετοιμασία:
Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια εξωτερικά και μέσα στην κοιλιά. Βάζουμε μέσα στην κοιλιά φέτες σκόρδου και λεμονιού. -
Τακτοποίηση στο ταψί:
Τοποθετούμε τα ψάρια σε λαδωμένο ταψί ή ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγη ρίγανη, πάπρικα ή μπούκοβο πάνω από τα ψάρια. -
Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών. Στο ενδιάμεσο, μπορούμε να τα γυρίσουμε προσεκτικά, για πιο «ψημένο» αποτέλεσμα και από τις δύο πλευρές. -
Λαδολέμονο:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και λίγη ρίγανη. Μόλις τα ψάρια βγουν από τον φούρνο, τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και πασπαλίζουμε (αν θέλουμε) με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
🐟 Μικρό μυστικό:
Το ψήσιμο στις αντιστάσεις και το γύρισμα των ψαριών δίνει αποτέλεσμα με τραγανή πέτσα και ζουμερό εσωτερικό.
Αν θέλουμε πιο τραγανή πέτσα τελειώνουμε το ψήσιμο στο γκριλ, 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.