🥩 Ζουμερές χοιρινές μπριζόλες στο σχαροτήγανο

Υλικά

  • 2 χοιρινές μπριζόλες με κόκκαλο, πάχους 2,5–3 εκ.

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. βούτυρο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρώς πατημένες

  • Αρωματικά-μπαχαρικά της αρεσκείας μας (ρίγανη, θυμάρι κλπ)

  • Χοντρό αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

  1. Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο και τις αφήνουμε 20–30 λεπτά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

  2. Σκουπίζουμε καλά την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας.

  3. Αλατίζουμε γενναιόδωρα και πιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.

  4. Ζεσταίνουμε το σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά μέχρι να καπνίσει ελαφρά.

  5. Αλείφουμε τις μπριζόλες με λίγο ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε στο σχαροτήγανο.

  6. Ψήνουμε χωρίς να τις μετακινήσουμε για 2–3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί κρούστα.

  7. Γυρίζουμε πλευρά και ψήνουμε για ακόμη 2–3 λεπτά.

  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο και τα αρωματικά-μπαχαρικά.

  9. Περιχύνουμε συνεχώς τις μπριζόλες με το λιωμένο βούτυρο για 1–2 λεπτά.

  10. Ελέγχουμε η εσωτερική θερμοκρασία να είναι 63–65°C ή αν δεν έχουμε θερμόμετρο προσέχουμε το κρέας να είναι σφιχτό αλλά ελαφρώς ελαστικό στην αφή.

  11. Μεταφέρουμε σε πιάτο ή ξύλο κοπής, σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολλα ή με κάποιο σκεύος και αφήνουμε 5–7 λεπτά να ξεκουραστούν πριν το σερβίρισμα.

  12. Σερβίρουμε με σαλάτα εποχής και τηγανητές πατάτες.


Προαιρετικά:  για έξτρα ζουμερές μπριζόλες

  • Σε 500 ml νερό και 500 ml χυμό μήλου διαλύουμε 60 γρ. χοντρό αλάτι και 40 γρ. καστανή ζάχαρη.

  • Προσθέτουμε 2 φύλλα δάφνης, 5–6 κόκκους πιπεριού, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο και 2 σκελίδες σκόρδο.

  • Βυθίζουμε τις μπριζόλες για 4–6 ώρες στο ψυγείο.

  • Ξεπλένουμε για λίγα δευτερόλεπτα, σκουπίζουμε καλά και συνεχίζουμε από το βήμα 1.