Υλικά
-
2 χοιρινές μπριζόλες με κόκκαλο, πάχους 2,5–3 εκ.
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. βούτυρο
-
2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρώς πατημένες
-
Αρωματικά-μπαχαρικά της αρεσκείας μας (ρίγανη, θυμάρι κλπ)
-
Χοντρό αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
-
Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο και τις αφήνουμε 20–30 λεπτά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Σκουπίζουμε καλά την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας.
-
Αλατίζουμε γενναιόδωρα και πιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
-
Ζεσταίνουμε το σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά μέχρι να καπνίσει ελαφρά.
-
Αλείφουμε τις μπριζόλες με λίγο ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε στο σχαροτήγανο.
-
Ψήνουμε χωρίς να τις μετακινήσουμε για 2–3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί κρούστα.
-
Γυρίζουμε πλευρά και ψήνουμε για ακόμη 2–3 λεπτά.
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο και τα αρωματικά-μπαχαρικά.
-
Περιχύνουμε συνεχώς τις μπριζόλες με το λιωμένο βούτυρο για 1–2 λεπτά.
-
Ελέγχουμε η εσωτερική θερμοκρασία να είναι 63–65°C ή αν δεν έχουμε θερμόμετρο προσέχουμε το κρέας να είναι σφιχτό αλλά ελαφρώς ελαστικό στην αφή.
-
Μεταφέρουμε σε πιάτο ή ξύλο κοπής, σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολλα ή με κάποιο σκεύος και αφήνουμε 5–7 λεπτά να ξεκουραστούν πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρουμε με σαλάτα εποχής και τηγανητές πατάτες.
Προαιρετικά: για έξτρα ζουμερές μπριζόλες
-
Σε 500 ml νερό και 500 ml χυμό μήλου διαλύουμε 60 γρ. χοντρό αλάτι και 40 γρ. καστανή ζάχαρη.
-
Προσθέτουμε 2 φύλλα δάφνης, 5–6 κόκκους πιπεριού, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο και 2 σκελίδες σκόρδο.
-
Βυθίζουμε τις μπριζόλες για 4–6 ώρες στο ψυγείο.
-
Ξεπλένουμε για λίγα δευτερόλεπτα, σκουπίζουμε καλά και συνεχίζουμε από το βήμα 1.