Υλικά (για 4 μερίδες)
-
4 χοιρινά μπριζολάκια (κατά προτίμηση χωρίς κόκαλο, περίπου 150 γρ. το καθένα)
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-
½ κ.γ. ρίγανη
-
½ κ.γ. κίμινο (προαιρετικά)
-
100 ml λευκό κρασί
-
Αλάτι & πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα
-
1 κεφάλι μπρόκολο (κομμένο σε μπουκετάκια)
-
2–3 καρότα (κομμένα σε ροδέλες ή μπαστουνάκια)
-
1 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
-
Χυμός από ½ λεμόνι
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1️⃣ Ετοιμάζουμε τα λαχανικά
-
Βάζουμε σε κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα καρότα. Τα βράζουμε για 5 λεπτά.
-
Προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε για 3–4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατούν τη φρεσκάδα και το χρώμα τους.
-
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
2️⃣ ψήνουμε τα μπριζολάκια
Αφήνουμε τα μπριζολάκια 20–30 λεπτά εκτός ψυγείου πριν τα μαγειρέψουμε ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, να ψηθούν πιο ομοιόμορφα και να μη «σφίξει» το κρέας από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
Σκουπίζουμε καλά τα μπριζολάκια με χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνουμε.
-
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά.
-
Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μη μαυρίσει.
-
Βάζουμε τα μπριζολάκια και τα ψήνουμε 4–5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
-
Σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 1 λεπτό) και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
-
Πασπαλίζουμε με ρίγανη και κίμινο (αν βάλουμε), αφήνουμε 2–3 λεπτά να μελώσει η σάλτσα.
3️⃣ Γαρνίρουμε τα λαχανικά
-
Σε μικρό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο (ή ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο).
-
Προσθέτουμε το μπρόκολο και τα καρότα, ανακατεύουμε απαλά.
-
Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε 1–2 λεπτά να ζεσταθούν.