Υλικά για 6-8 άτομα
Για τη ζύμη:
-
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
-
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο μαλακό
-
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
-
2 κουταλιές της σούπας νερό
-
1 κρόκο αυγού
-
Λίγο αλάτι
Για την κρέμα:
-
2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
-
2 κοφτές κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
-
100 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη, θρυμματισμένη στο μπλέντερ
-
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
-
3 κρόκους αυγών
-
Λίγη βανίλια (σκόνη ή εσάνς)
-
250 ml κρέμα γάλακτος
-
Ρώγες από 1 τσαμπί λευκό και 1 τσαμπί κόκκινο σταφύλι
Εκτέλεση
-
Ζύμη:
Στο μπολ του μίξερ βάζουμετο αλεύρι, το βούτυρο σε κομματάκια, τη ζάχαρη, το νερό, τον κρόκο του αυγού και λίγο αλάτι.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει ένα μείγμα που να ξεκολλάει από το μπολ.
Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα στο ψυγείο. Κατόπιν την ανοίγουμε σε φύλλο. Στρώνουμε το φύλλο σε ταρτιέρα διαμ. 26 εκ., φροντίζοντας να καλύψει και τον πάτο και τα τοιχώματα.
Τρυπάμε τον πάτο με πηρούνι και ψήνουμε με λαδόκολλα και φασόλια. Ψήνουμε την άδεια τάρτα 20’ στους 180°C.-
Κρέμα:
Σε κατσαρολάκι αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ, την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι κρύο γάλα.
Ανακατεύουμε και δένουμε το μείγμα σε μπεν μαρί.
Κατόπιν το μεταφέρουμε στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε, προσθέτοντας τους κρόκους, τη βανίλια και το υπόλοιπο γάλα, ζεστό, κατά μικρές ποσότητες.
Δένουμε πάλι την κρέμα 2΄-3΄ σε μπεν μαρί. Αφήνουμε τη βάση της τάρτας και την κρέμα να κρυώσουν. -
Συναρμολόγηση:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την ενσωματώνουμε στην κρέμα.
Ανακατεύουμε και απλώνουμε την κρέμα στην ψημένη ζύμη.
Γαρνίρουμε την τάρτα με τις ρώγες των σταφυλιών.
-