Κοτόπουλο πιλάφι φούρνου

 

Υλικά 

  • 4 μπουτάκια κοτόπουλου

  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μπασμάτι (το ξεπλένουμε καλά)

  • 4 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Χυμός και φλούδα από 1 λεμόνι

  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

  • 1 φύλλο δάφνης

  • Αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά  

  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα (αν θελουμε πιο "γιορτινή" γεύση)

  • Τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

  1. Ετοιμασία κοτόπουλου
    Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα μπουτάκια. Τα αλείφουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, ώστε να ροδίσουν.

  2. Σοτάρισμα για το πιλάφι
    Σοτάρουμε σε τηγάνι ή κατσαρολάκι το κρεμμύδι και το σκόρδο με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να γυαλίσει.

  3. Συνδυασμός στο ταψί
    Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο. Προσθέτουμε στο ταψί το σοταρισμένο ρύζι, το ζεστό νερό ή τον ζωμό, τον χυμό λεμονιού, τη φλούδα λεμονιού, τη δάφνη και προαιρετικά την κανέλα. Ανακατεύουμε ελαφρά και τοποθετούμε τα μπουτάκια από πάνω.

  4. Ψήσιμο
    Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 190°C. Έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά και να μείνει αφράτο.

  5. Σερβίρισμα
    Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

👉 Μυστικό: Αν θες πιο "σπυρωτό"το ρύζι, χρησιμοποίησε μπασμάτι. Αν θες πιο "ζουμερό" και                   κρεμώδες, προτίμησε καρολίνα.