Υλικά
-
4 μπουτάκια κοτόπουλου
-
2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μπασμάτι (το ξεπλένουμε καλά)
-
4 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Χυμός και φλούδα από 1 λεμόνι
-
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
-
1 φύλλο δάφνης
-
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά
-
1 μικρό ξυλάκι κανέλα (αν θελουμε πιο "γιορτινή" γεύση)
-
Τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Ετοιμασία κοτόπουλου
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα μπουτάκια. Τα αλείφουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, ώστε να ροδίσουν. -
Σοτάρισμα για το πιλάφι
Σοτάρουμε σε τηγάνι ή κατσαρολάκι το κρεμμύδι και το σκόρδο με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να γυαλίσει. -
Συνδυασμός στο ταψί
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο. Προσθέτουμε στο ταψί το σοταρισμένο ρύζι, το ζεστό νερό ή τον ζωμό, τον χυμό λεμονιού, τη φλούδα λεμονιού, τη δάφνη και προαιρετικά την κανέλα. Ανακατεύουμε ελαφρά και τοποθετούμε τα μπουτάκια από πάνω. -
Ψήσιμο
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 190°C. Έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά και να μείνει αφράτο. -
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.