Ρεβανί αφράτο και σιροπιαστό, με άρωμα πορτοκάλι–λεμόνι. Παραδοσιακή ελληνική συνταγή με σιμιγδάλι και αλεύρι, εύκολη, γευστική και ιδανική για κάθε περίσταση.
Υλικά
Για το ραβανί:
-
210 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
-
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 αυγά
270 γρ. ζάχαρη
4 κουταλιές (περίπου 60 ml) γάλα χλιαρό
-
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
-
1 βανίλια
-
Μια πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
-
600 γρ. ζάχαρη
-
625 ml νερό
1 1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
-
6 κουταλιές (περίπου 90 γρ.) βούτυρο
-
2 κουταλιές (περίπου 30 ml) χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
-
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι.
-
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για περίπου 15 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσουν και να πήξουν.
-
Καθώς συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα.
-
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι και κυκλικές κινήσεις, ώστε να μη χάσει ο όγκος του.
-
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. και ψήνουμε στους 170°C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
-
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά, προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
-
Περιχύνουμε το χλιαρό ραβανί κουταλιά-κουταλιά με το ζεστό σιρόπι, φροντίζοντας να πάει παντού. Δεν το ρίχνουμε όλο μονομιάς για να μη «κάτσει» το γλυκό.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για περίπου 15 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσουν και να πήξουν.
Καθώς συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι και κυκλικές κινήσεις, ώστε να μη χάσει ο όγκος του.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. και ψήνουμε στους 170°C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά, προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε το χλιαρό ραβανί κουταλιά-κουταλιά με το ζεστό σιρόπι, φροντίζοντας να πάει παντού. Δεν το ρίχνουμε όλο μονομιάς για να μη «κάτσει» το γλυκό.
✨ Σερβίρουμε δροσερό και, αν θέλουμε, το συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή μια μπάλα γιαούρτι!
