Ρεβανί αφράτο και σιροπιαστό, με άρωμα πορτοκάλι–λεμόνι. Παραδοσιακή ελληνική συνταγή με σιμιγδάλι και αλεύρι, εύκολη, γευστική και ιδανική για κάθε περίσταση.
Υλικά (ταψί 30x40 εκ.)
Για το γλυκό
-
200 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
-
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
-
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
-
250 γρ. ζάχαρη
-
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
-
200 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
-
5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (16 γρ.)
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
-
1 βανίλια
Για το σιρόπι
-
800 ml νερό
-
700 γρ. ζάχαρη
-
1 φλούδα λεμονιού
-
1 φλούδα πορτοκαλιού
-
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
-
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τις φλούδες.
-
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 6-7 λεπτά.
-
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αφαιρούμε τις φλούδες και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Φτιάχνουμε τη ζύμη
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
-
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να γίνουν ανοιχτόχρωμα.
-
Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι, το ξύσμα και τη βανίλια.
-
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το χονδρό σιμιγδάλι, το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
-
Ενσωματώνουμε το μείγμα των στερεών στο μείγμα των αυγών απαλά, χρησιμοποιώντας μαρίζ.
-
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
Σιροπιάζουμε
-
Μόλις βγάλουμε το γλυκό ζεστό από τον φούρνο, ρίχνουμε επάνω του το κρύο σιρόπι σιγά-σιγά, σε δόσεις.
-
Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και το αφήνουμε να σταθεί για 3 ώρες πριν το κόψουμε.