Ρεβανί, συνταγή της γιαγιάς μου


Ρεβανί αφράτο και σιροπιαστό, με άρωμα πορτοκάλι–λεμόνι. Παραδοσιακή ελληνική συνταγή με σιμιγδάλι και αλεύρι, εύκολη, γευστική και ιδανική για κάθε περίσταση.

Υλικά (ταψί 30x40 εκ.)

Για το γλυκό

  • 200 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

  • 250 γρ. ζάχαρη

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 200 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο

  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (16 γρ.)

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι

  • 800 ml νερό

  • 700 γρ. ζάχαρη

  • 1 φλούδα λεμονιού

  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τις φλούδες.

  2. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 6-7 λεπτά.

  3. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αφαιρούμε τις φλούδες και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.


Φτιάχνουμε τη ζύμη

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).

  2. Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να γίνουν ανοιχτόχρωμα.

  3. Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι, το ξύσμα και τη βανίλια.

  4. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το χονδρό σιμιγδάλι, το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

  5. Ενσωματώνουμε το μείγμα των στερεών στο μείγμα των αυγών απαλά, χρησιμοποιώντας μαρίζ.

  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.


Σιροπιάζουμε

  1. Μόλις βγάλουμε το γλυκό ζεστό από τον φούρνο, ρίχνουμε επάνω του το κρύο σιρόπι σιγά-σιγά, σε δόσεις.

  2. Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και το αφήνουμε να σταθεί για 3 ώρες πριν το κόψουμε.