Υλικά
-
500 γρ. σπαγγέτι
-
5 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες ή σε πολύ λεπτές φέτες)
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
-
1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
-
1/4 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού (χοντροκομμένα με το χέρι)
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή όσο αγαπάτε)
-
(προαιρετικά) μια πρέζα νιφάδες καυτερής πιπεριάς
Εκτέλεση
-
Βράζουμε τα σπαγγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να γίνουν al dente. Κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό του βρασίματος.
-
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο και (αν θέλουμε) τις νιφάδες πιπεριάς και σωτάρουμε ελαφρά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα (προσοχή να μην καεί).
-
Προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά κατευθείαν στο τηγάνι, μαζί με λίγο από το νερό που κρατήσαμε, και τα ανακατεύουμε να δέσουν με τη σάλτσα.
-
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά.
-
Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
💡 Συμβουλές
-
Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να αφήσετε το σκόρδο να "μαραθεί" στο ελαιόλαδο 1-2 λεπτά παραπάνω, χωρίς να το κάψετε.
-
Η παρμεζάνα μπορεί να αντικατασταθεί με πεκορίνο για πιο πικάντικη γεύση.
-